Gegrilde feta met tomaten en paprika

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: gegrilde feta met tomaten en paprika.
Recept voor 4 personen.

Beeld Yvette van Boven

Ik zocht pas in de supermarkt naar halloumi: een van oorsprong gepekelde Cypriotische kaas, meestal gemaakt van schapen- en geitenmelk, die u kunt bakken zonder dat-ie meteen smelt. Ik vind het soms een uitkomst. U bakt hem in de koekepan, beetje olijfolie erover, pepertjes, verse kruiden: zalig op een (warme) sla.

Door het hoge eiwitgehalte smelt de kaas niet. Hij krijgt daarentegen een smakelijk korstje en behoudt zijn vorm in plaats van helemaal weg te lopen. Geweldig dus.

De dode mus van dit verhaal is dat de supermarkt het niet had toen ik hem ging kopen. Vervelend, want ik had inmiddels ontzettend veel zin in gebakken kaas. Het werd daarom feta, want die kan ook goed onder gril en is net zo zoutig als zijn Cypriotische zus. En net zo lekker, dus nul man overboord. Halloumi doen we wel een ander keertje.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de paprika, uiringen, tomatenparten en de kappertjes in een ovenschaal. Besprenkel met de helft van de olijfolie en alle knoflook en verdeel alle groenten gelijkmatig over de bodem. Leg de plak feta erbovenop in het midden van de schaal. Bestrooi met citroenrasp en de gehakte peper. Schenk de rest van de olijfolie over de schaal en bestrooi met oregano, zout en peper.

Bak 30 minuten of tot de tomaten lekker zoet zijn en de feta mooie bruine puntjes krijgt. Bestrooi met een handvol basilicumblaadjes. Eet met brood erbij en sla.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

INGREDIËNTEN

1 pot geroosterde paprika (ca. 400 gr), in grove repen

1 rode ui, in ringen

300 gr tomaten, in parten

1 el kappertjes

5 el olijfolie

2 tenen knoflook, in schijfjes

150 gr feta

de rasp van 1 citroen

1 rode peper, de zaadjes verwijderd, en fijngehakt

1 el oregano

handvol basilicumblaadjes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden