Gegrilde ananas met mascarpone

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: gegrilde ananas.

Beeld Yvette van Boven

Ach, laten we er weer eens een toet tegenaan gooien. Pas maakten we thuis dit dessert (vaste prik voor man Oof) voor een tafel vol gasten en er werd zó blij op gereageerd dat ik beloofde het recept in de krant te zetten. Handig is dat het goed voor te bereiden is (een pluspunt in de decembermaand), u er elk likeurtje en veel soorten fruit voor kunt gebruiken, dus dit recept komt altijd van pas. Het is ook nog eens bijna geen werk dit voor een flinke groep te maken. En ik ken niemand die er niet van houdt. Ook dat nog.

Bereidingswijze

Schil de ananas. Snijd hem in 8 plakken en verwijder met een scherp mesje of een uitsteekvormpje het harde hart. Verhit een grillpan en gril de schijven tot ze aan beide kanten mooie zwarte strepen hebben. Dit betekent: laten liggen, niet heen en weer schuiven en pas keren als er strepen op staan.

Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Leg de schijven naast elkaar op de plaat. Roer het merg uit de vanille door de likeur. Besprenkel de schijven fruit met het mengsel, maar hou ongeveer 1/3 achter. Laat het fruit nu (afgedekt) marineren tot gebruik. Roer de mascarpone door de crème fraîche en klop de rest van de likeur erdoor.

Verwarm de oven voor op de grilstand op 200 graden.

Bestrooi de ananasschijven met een laagje poedersuiker en zet ze in de hete oven. Rooster het fruit pak 'm beet 8-10 minuten tot het bubbelend heet is. Serveer met een lik room of ijs.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Gegrilde ananas

Recept voor 8 personen
Ingrediënten

1 ananas (kan ook met steenfruit in de zomer)
250 gr mascarpone
250 gr crème fraîche
merg uit 2 vanillestokjes
ca. 125 ml likeur: koffielikeur, chocoladelikeur, kirsch, frangelico, amaretto, et cetera.
poedersuiker om te strooien

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden