Gegratineerde romige polenta

Kookboekenmaker, illustrator en kok Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: gegratineerde romige polenta met paddestoel en kool.

Beeld .

De natuur is lief voor ons. Eigenlijk liever dan wij dat voor haar zijn, maar enfin. Zo zorgt ze dat er op weg naar de winter van alles te oogsten valt dat we nú nodig hebben. Kool bijvoorbeeld groeit niet voor niks nu. Boordevol vitamine C: hebben we nodig. Paddestoelen: bergen vitamines, mineralen én koffers met eiwit. Walnoten: übergezond; Omega 3, eiwit, magnesium en vitamines E en B. Ziet u, wanneer u een beetje met het seizoen mee-eet, hoeft u er geen supplementen bij te slikken. Gaat het allemaal vanzelf. Ik voegde aan deze ingrediënten nog wat polenta toe, want ja, gemaakt van maïs en da's ook een groente die we nu kunnen oogsten. Jaha, polenta is gedroogd enzo, maar het gaat ook een beetje om 't idee.

Ingredienten

Recept voor 4 personen

160 gr voorgekookte polenta
450 ml melk
450 ml paddestoelenbouillon (van 1 blokje)
125 gr Comté, geraspt
scheutje olijfolie
300 cavolo nero of boerenkool
500 gr bospaddestoelen, gescheurd
2 tenen knof, fijngehakt
2 el verse tijmblaadjes
75 gr geroosterde walnoten

Bereidingswijze

Breng de melk met de paddestoelenbouillon aan de kook. Strooi de polenta al roerende met een garde erin en kook de polenta 15 minuten al roerend op middelhoog vuur tot ze gaar is. Roer de helft van de kaas erdoor.

Vul 4 ovenschaaltjes met de polenta en zet ze onder een voorverwarmde grill op 180 graden. Verhit in een hapjespan wat olijfolie en bak de kool om. Voeg een scheut water toe en laat met deksel op de pan 10 minuten garen. Haal uit de pan en houd warm. Voeg een tweede scheut olie aan dezelfde pan toe en bak de paddo's met de knof en de tijm mooi bruin. Schep de kool weer door de paddestoelen en breng op smaak met peper en zout. Haal de polentaschaaltjes uit de grill en schep de groenten erop. Bestrooi met walnoten.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden