Gegijzelde zakenman verlangt in geding vrijlating uit gevangenis

De Voorburgse ondernemer F.M. eist vandaag in een kort geding voor de president van de rechtbank in Den Haag dat hij onmiddellijk wordt vrijgelaten uit het huis van bewaring in Scheveningen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

KTI beschuldigt M. ervan in 1980 een computer-simulatieprogramma voor de petrochemische industrie te hebben gestolen. Het bedrijf zegt hierdoor in de loop der jaren een schade van 250 miljoen gulden te hebben geleden. Met de verkoop van het computerprogramma aan diverse concurrenten van KTI zou M. ettelijke miljoenen hebben verdiend.

Het ingenieursbureau eiste in verschillende juridische procedures in binnen- en buitenland, onder meer in de Verenigde Staten, het auteursrecht van het zogeheten Spyro-programma op. In maart vorig jaar leek het de strijd te hebben gewonnen.

De Haagse rechtbank bepaalde toen dat M. zijn klanten moest vertellen dat hij niet de auteursrechthebbende van Spyro was. Ook werd hem bevolen met spoed de computerprogramma's die in zijn bezit waren, bij KTI terug te bezorgen.

Toen de zakenman geen gehoor gaf aan de uitspraak van de rechter, omdat hij zei niet meer te weten aan wie hij het programma had verkocht, werd hij begin dit jaar in gijzeling genomen.

De gijzeling is volgens M.'s advocaat, mr R. de Lauwere, in strijd met de wet. 'In een zaak als deze kan iemand òf gegijzeld worden, òf worden veroordeeld tot het betalen van een dwangsom. In het geval van mijn cliënt is beide gebeurd. KTI heeft beslag laten leggen op zijn huis en auto. Daarom kan hij volgens mij niet nog eens in gijzeling worden gehouden.' De Lauwere zegt dat M. bovendien wel degelijk heeft voldaan aan de eisen in het gerechtelijke vonnis.

Als M. het door hem aangespannen kort geding verliest, kan hij maximaal een jaar worden vastgehouden. KTI-bedrijfsjurist A. Huibregtsen wil het zo ver niet laten komen. Hij zegt al tevreden te zijn als M. de verkoop van het computerprogramma stopzet en een schadevergoeding betaalt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden