Gegijzeld voor je bron en nog beboet ook

2006: Misdaadverslaggever Bas van Hout wordt op last van de onderzoeksrechter in de zaak tegen Mink K. anderhalf uur gegijzeld....

2005: Judith Miller van The New York Times wordt 85 dagen gegijzeld omdat ze niet meewerkt aan een onderzoek naar de lastercampagne van het Witte Huis tegen een criticaster van het Irak-beleid, de zogenaamde ‘Plamegate’. Ze onthult haar bron, topadviseur Libby van vice-president Cheney, na zijn toestemming.

2000: Koen Voskuil, redacteur van Spits, wordt op verzoek van een onderzoeksrechter achttien dagen gegijzeld. Voskuil weigert de bron te noemen die had verklaard dat de politie onder valse voorwendselen een pand van Mink K. was binnengegaan. Omdat het hof twijfelt aan zijn geloofwaardigheid, komt hij vrij zonder zijn bron te hebben onthuld.

1988: Rob van Es, redacteur van de Delftsche Courant, publiceert over een geheim rapport van de gemeente Nootdorp. De burgemeester laat hem gijzelen om het lek te vinden, maar na een dag komt Van Es vrij zonder zijn bron vrij te geven.

1952: A.H. Hommerson, redacteur van Het Vrije Volk, wordt anderhalve maand gegijzeld. Hij weigert zijn bronnen te noemen van een bericht over een mogelijke dader van een roofmoord.

1947: J.L. de Ru, redacteur van de Nieuwe Haagsche Courant, wordt twee dagen vastgehouden nadat hij heeft geschreven dat er een enveloppe is verdwenen met honderdduizend gulden erin. De Ru weigert zijn bron te noemen, komt vrij, maar krijgt een boete van 35 gulden.

1937: C.L. Hansen, redacteur van Het Vaderland, citeert uit een geheime raadsvergadering van de gemeente Den Haag. De burgemeester laat hem wekenlang gijzelen om het lek te vinden, maar Hansen weigert en komt met een boete van 100 gulden vrij.

1905: M. Vierhout, hoofdredacteur van De Locomotief (een krant op Java tijdens de koloniale periode), weigert te zeggen wie in zijn krant militaire geheimen heeft onthuld. Na enkele dagen wordt Vierhout vrijgelaten zonder de bron te hebben genoemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden