Gegevens 112 gewoon op internet

Wie noodnummer 112 belt, moet niet raar opkijken als zijn privégegevens op internet opduiken, inclusief hoe urgent de situatie was.

AMSTERDAM - Alle alarmmeldingen van burgers bij brandweer- en ambulancediensten komen terecht op internet. Dagelijks worden duizenden huisadressen van Nederlanders die 112 bellen worden zo openbaar. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.


Op de minuut nauwkeurig is te achterhalen bij wie en op welk moment een ambulance of brandweer is langsgeweest en hoe urgent het bezoek was. Dat kan doordat het alarmmeldingssysteem van de brandweer en ambulancediensten in Nederland, P2000, makkelijk is uit te lezen. Via piepers komen de 112-alarmmeldingen in gecodeerde vorm binnen. Iedereen met een pieper of antenne op het dak kan de alarmsignalen en adresgegevens opvangen en ontcijferen.


Het plaatsen van privégegevens op internet mag alleen na persoonlijke toestemming van de betreffende persoon, bepaalde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) in een richtlijn in 2007. Of de websitebeheerders in dit geval een overtreding begaan wil het CBP niet zeggen. Maar volgens Nico van Eijk, hoogleraar media- en telecommunicatierecht aan de Universiteit van Amsterdam, zijn deze praktijken in strijd met het communicatierecht. 'P2000 is een openbaar netwerk, maar daarop vindt privécommunicatie plaats. Volgens het communicatierecht mogen die gegevens niet zomaar door derden worden verspreid, want ze zijn tot personen herleidbaar.'


Het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt het onwenselijk dat adresgegevens bij alarmmeldingen op internet staan, zegt een woordvoerder. 'Meldkamers moeten de precieze adressen niet vrijgeven, maar bijvoorbeeld zeggen dat iets plaatsvindt 'ter hoogte van'. Sommige regio's doen dat goed, maar een heleboel andere niet.' De problemen vloeien voort uit het feit dat P2000 niet is beveiligd. Volgens het ministerie is dat 'tijdrovend, arbeidsintensief, fraudegevoelig en onhaalbaar'. 'Er zijn indirecte richtlijnen voor wat je op het piepersysteem zet', aldus de woordvoerder. 'Privacygevoelige informatie moet over het afgeschermde C2000-systeem.' C2000 is het spraak- en datacommunicatienetwerk van de ambulancediensten.


Elke minuut komen er op internet nieuwe 112-meldingen bij. Op 112meldingen.nl waren op woensdag zo'n drieduizend alarmmeldingen terug te vinden. Bij ruim 1.300 berichten was postcode, straatnaam en huisnummer vermeld. Ook gevoelige informatie over voorvallen is soms na te lezen. Zo stond er die dag iemand in het centrum van Amsterdam te zwaaien met een mes en was reanimatie nodig bij een bewoner in Beek-Ubbergen.


De vertegenwoordiger van de hulpdiensten vindt het niet problematisch dat bij de alarmmeldingen ook de adresgegevens op internet komen. 'Er worden wel adressen genoemd, maar geen geboortedata of namen', aldus een woordvoerder van het Veiligheidsberaad, het overkoepelende orgaan van de voorzitters van alle veiligheidsregio's. 'Als iemand achter een gillende sirene aanrijdt, kom je ook achter de persoonsgegevens.'


Alarmeringen.nl

Op internet zijn honderden websites te vinden die de alarmmeldingen van P2000 aflezen en publiceren. Wilbert de Vries beheert een van die websites: Alarmeringen.nl. Sinds 2003 vangt hij met een antenne de piepersignalen op. Niet alles gaat op zijn website: zelfdodingen en meldingen van opvanghuizen voor vrouwen filtert hij eruit. Sinds een jaar krijgt hij aan de lopende band e-mails van personen die vragen of hun adresgegevens van de site kunnen worden gehaald. Meestal maakt De Vries daarvan geen probleem. 'Ik kan me goed voorstellen dat je je eigen ambulancemelding niet op internet wil hebben staan.' Zo vroeg iemand hem de adresgegevens weg te halen, omdat het huis te koop stond. De eigenaar was niet blij dat potentiële kopers die op internet het adres opzochten ook enkele ambulancemeldingen te zien kregen. 'Ik verzamel gegevens die erg gevoelig liggen', erkent De Vries. Daarom werkt hij aan software die de adresgegevens verwijdert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden