Gefrunnik, gegoochel en weg is die gouden ketting

SARAH VENEMA

AMSTERDAM - 'Wat een mooie ring', zegt een voorbijganger en frunnikt aan je vinger. Een ander opent ongemerkt de sluiting van het kettinkje om je nek. Weg ketting. Of gewoon, met een stevige ruk gaat het ook. Kettingdiefstal is populair deze zomer.

'Mensen zijn helemaal ontdaan na een kettingroof', zegt een woordvoerder van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Sinds juni kreeg deze regio rond Apeldoorn en Zutphen veertien meldingen binnen. Een aantal kettingen waren 'gerukt', de meeste waren met een slinkse wisseltruc gestolen.

Zo ook in Roswinkel, Drenthe. Maandag werd een 78-jarige man daar benaderd door een vrouw. In gebrekkig Nederlands vroeg ze hem de weg naar Emmen. Hij hielp haar, als dank deed de vrouw een ketting om zijn nek. Ze stapte in haar auto en reed weg. De ketting met hanger die de man eerder om zijn hals had, was weg.

Andere regio's kennen vergelijkbare incidenten. 'Burgers trappen er telkens weer in', zegt een politiewoordvoerder. 'De overvallers vragen iets in gebrekkig Nederlands. Ze zwaaien met een ketting. Je wilt graag helpen, maar er is een taalbarrière. Je raakt in de war. Er wordt gefrunnikt en gegoocheld en mensen zitten aan je.'

In steden als Den Haag en Rotterdam zijn kettingrovers al langer actief. In Drenthe, Twente en Gelderland zijn ze een nieuw fenomeen. De politie vermoedt dat hun komst met de hoge goudprijs te maken heeft. In Twente zijn zes kettingrovers aangehouden uit Roemenië. Ook bij de andere diefstallen worden de overvallers omschreven als 'Oost-Europees', 'getint' of 'met een zigeunerachtig uiterlijk.'

De politie Gelderland waarschuwt inwoners hun sieraden niet te opzichtig te dragen of ze te bedekken met een sjaal.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden