Recept

Gefrituurde spruitjes met een yoghurtsausje

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gefrituurde spruitjes (tussendoortje voor 4 personen).

Beeld Studio V

De basisschoolleraren staken vandaag en mijn dochter is het daar niet mee eens. Natuurlijk gunt ze hun een beter salaris, ze gaat graag naar school, sterker nog, dat heeft er allemaal niets mee te maken. Ze zit al in de tweede van de middelbare school. Haar broertje heeft wel vrij en dat steekt, want het is háár verjaardag. Bovendien is ze van mening dat niemand op zijn verjaardag naar school zou moeten, of naar z'n werk. Dat is een gedachte die ik van harte deel, maar aangezien ik zzp'er ben, ben ik altijd op mijn werk, is mijn werk nooit af en kan ik toch steeds tijd vrijmaken.

'Ja, maar jij telt niet mee!', verzucht ze, draaiend met haar ogen. 'Ik heb nóóit vrij, ik moet altijd ziek ver naar school fietsen en als ik niet op school ben, dan moet ik huiswerk maken. Mijn leven is voorbij en dat duurt nog minstens vier jaar!'

Tallina van den Hoed. Beeld Studio V

Wat zij niet weet, is dat ik straks met haar broertje het huis extra mooi ga versieren, zodat ze zich echt jarig voelt. En we maken iets lekkers van haar lievelingsgroente.

Spruitjes. Met een yoghurtsausje, want mayonaise is volgens haar wálgelijk.

Bereiding

Verhit een pietsje olijfolie in een pannetje en bak de komijnzaadjes daar eventjes in. Pers de knoflook erin uit, bak eventjes mee. Daarmee is de scherpe smaak van de knoflook verdwenen. Vijzel de zaadjes en de knoflook. Pak een kom en meng met de yoghurt, het paprikapoeder, de chilipeper en het citroensap en de rasp. Meng goed en zet afgedekt weg in de koelkast.

Was de spruitjes, haal de lelijke blaadjes eraf en snijd ze in de lengte doormidden. Droog ze goed, bijvoorbeeld in een schone theedoek. Verwarm de oven voor op 160 graden. Verhit de zonnebloemolie in een diepe ruime pan tot 180 graden. Als je er een druppel water in laat vallen, en je hoort 'kloink', dan is de olie op temperatuur.

Frituur de helft van de spruitjes in de olie. Hou ze een beetje onder met een schuimspaan. Na 3 minuten zijn ze goudbruin. Schep ze uit het vet en leg ze op een rek, zodat ze kunnen uitlekken. Bestrooi ze daarna met zout en hou ze warm in de oven terwijl je de rest frituurt.

Serveer met het yoghurtsausje ernaast.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

600 g spruitjes
1 l zonnebloemolie (om te frituren)
(zee)zout
voor het sausje
olijfolie
1 theel. komijnzaadjes
1 teen knoflook
250 ml volle Griekse yoghurt
1 theel. gerookt paprikapoeder
1 mespunt chilipeper
zout en peper
1 eetl. citroensap
1 theel. geraspte citroenschil

Beeld Tallina van den Hoed
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.