Gefrituurde courgette

In haar laatste vakantieweek wilde dochter graag nog samen 'wat leuks' doen. Het werd 'gezellig samen koken'. 'Gezellig samen koken' is een redelijk overschatte bezigheid. De kinderen denken dat ze alles zelf kunnen en dat ouders het leuk vinden te worden opgezadeld met het takenpakket 'opruimen en aangeven'. Dit alles terwijl je als ouder doodsangsten uitstaat over dat kleine kind met dat grote mes, die handjes bij dat hete water en die armpjes zo dicht bij die likkende vlammen.

Tallina van den Hoed
null Beeld Hilde Harshagen
Beeld Hilde Harshagen

Ingrediënten

2 courgettes (of 1 heel grote)
zout
50 - 75 g bloem
halve liter zonnebloemolie
10 takjes peterselie
Toen ik tijdens het 'gezellig samen koken' vroeg of ik ook nog wat anders voor haar kon betekenen dan de afwas, keek ze geschokt. 'Nou, je kunt wel opruimen. En wil jij de sla wassen?', en vervolgens liep ze de keuken uit. Ik mopperde nog iets van 'jongedame, maak eens af waar je aan begint', maar hield snel op. In mijn achterhoofd begon het te spoken. Nu gaat ze nog naar groep zeven. Voor je het weet is ze écht groot. Gaat ze niet meer met je koken. Koester dus en heb lief. Hou dat frituren in de gaten. En ruim die keuken op, dacht ik bij mezelf.

Dat deed ik dus, en dekte de tafel. Ze kwam de keuken weer in, met een stapeltje papier. Zelfgeschreven menukaartjes. We proostten op de leuke dag terwijl de zon tussen de wolken scheen. Het had toch wel wat, dat gezellig samen koken.

Snijd de courgettes in reepjes van een halve centimeter dik en niet langer dan een centimeter of 3. Strooi ruim zout over de courgettereepjes en zet ze zeker een uur weg. Het zout trekt vocht uit de groente: giet dat af en droog de reepjes zo goed mogelijk, bijvoorbeeld in een schone theedoek.

Doe de courgettestukjes in een pedaalemmerzak en voeg de bloem toe. Draai de zak aan de bovenkant goed dicht, maar er moet nog wel wat lucht in zitten. Schud een paar keer: alle bloem is nu perfect over de courgette verdeeld.

Verhit de olie in een grote ruime pan, bijvoorbeeld een wok, tot die ongeveer 180 graden is: als je een houten pollepel in de olie houdt, zie je belletjes verschijnen. Frituur de courgette in ongeveer 4 porties tot ze heel lichtbruin zijn. Laat ze uitlekken in een voorverwarmde schaal met keukenpapier.

Als alle courgette klaar is, zet u het vuur uit. Laat de zo droog mogelijke takjes peterselie in de frituurolie zakken en bak die in maximaal 15 seconden knapperig. Ze zijn dan nog groen. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Strooi ze daarna over de courgette.

Dit gerechtje is bijna overal lekker bij. Kip uit de oven, tomatensalade, gewoon zó, als frietjes, maar dan wel zonder mayo.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden