Geflitst binnen de EU: boete wordt écht geïnd

Vakantiegangers die in het buitenland een boete oplopen, hoeven er voortaan niet meer op te hopen dat ze thuis aan de betaling kunnen ontsnappen....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Dat zijn de Europese ministers van Justitie gisteren overeen gekomen in Brussel. Als laatste land gaf Nederland zijn verzet op. Minister Donner had formele bezwaren, maar hij liet die varen 'omdat ik niet langer alleen wilde staan'. De regeling heeft vooral betrekking op verkeersboetes boven de 70 euro, maar in principe vallen er ook vergrijpen als moord en verkrachting onder.

De regeling betekent concreet dat de Nederlander die op een Franse autosnelweg wordt geflitst wegens te hard rijden, door de Franse justitie een boete krijgt opgelegd. De Nederlandse justitie int die boete vervolgens, en de opbrengst blijft in Nederland. Omgekeerd zullen Duitsers die in Amsterdam fout parkeren, hun boete in Duitsland kunnen voldoen.

De bewindslieden verklaarden zich ook in principe akkoord met een Europees verdrag voor samenwerking met de Verenigde Staten op justitieterrein. Dat verdrag beoogt vooral de procedure voor de uitlevering van Europese staatsburgers naar de VS te vergemakkelijken. In de praktijk zal er niet zoveel veranderen, omdat elf van de vijftien EU-leden nu al bilaterale uitleveringsverdragen met de VS hebben afgesloten. 'Ons bilaterale verdrag gaat zelfs verder', aldus Donner.

De Europees-Amerikaanse overeenkomst voorziet in de uitlevering van verdachten aan de VS indien deze veroordeeld kunnen worden tot een gevangenisstraf van een jaar of langer. Bovendien moet vaststaan dat de verdachten in geen geval de doodstraf zullen krijgen. De overeenkomst voorziet ook in nauwere samenwerking tussen Europa en de VS op het gebied van terreurbestrijding. Politiediensten kunnen gemakkelijker op elkaars territorium gaan werken.

Uit de hoek van mensenrechtenorganisaties kwam grote kritiek op de samenwerkingsovereenkomst, omdat die grotendeels in het geheim tot stand is gekomen. Donner wierp die kritiek verre van zich. Volgens hem heeft het Nederlandse parlement genoeg mogelijkheden om zich te buigen over de tekst, omdat de Tweede Kamer de overeenkomst zal moeten ratificeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden