NieuwsStaalindustrie

Gefaalde samensmelting staalbedrijven ThyssenKrupp en Tata Steel kost bestuursvoorzitter Kerkhoff de kop

Guido Kerkhoff moet het veld ruimen als bestuursvoorzitter van industrieconglomeraat ThyssenKrupp. Kerkhoff moet boeten voor het feit dat hij de fusie met Tata Steel Europe niet tot een goed einde heeft weten te brengen.

Gerard Reijn
Een schoorsteen op het terrein van staalproducent Tata Steel.  Beeld ANP
Een schoorsteen op het terrein van staalproducent Tata Steel.Beeld ANP

De ondergang van Guido Kerkhoff als hoogste baas bij het Duitse industrieconcern ThyssenKrupp verloopt zoals het neerschieten van de opperboef in een knokfilm. De fatale klap komt ongenadig aan, maar de boef blijft nog op de been. Hij lijkt zelfs weer verder te knokken, doet nog een stap en valt dan voorover. Einde film.

Kerkhoff was zeven jaar lang de financiële topman van het concern, maar werd vorig jaar juli benoemd tot bestuursvoorzitter. Hij zou tot 2023 op die post blijven, maar het concern heeft bekendgemaakt zo snel mogelijk van Kerkhoff af te willen.

De hardste klap die Kerkhoff kreeg te incasseren in dat jaartje bestuursvoorzitterschap, was het afblazen van de fusie van de staalactiviteiten van ThyssenKrupp met Tata Steel Europe, de eigenaar van de hoogovens bij IJmuiden. De twee staalbedrijven zouden samensmelten en dan naar de beurs worden gebracht. Dat plan had niet alleen de toekomst van Tata Steel Europe moeten veiligstellen, maar ook die van ThyssenKrupp. Het concern wilde af van zijn staalproductie, om zich te concentreren op activiteiten die ingewikkelder producten maken met een hogere marge, zoals hele fabrieken, liften en schepen. Aan de fusie was jaren gewerkt, maar het bleek vergeefse moeite.

Op de oude voet verdergaan is voor ThyssenKrupp ondenkbaar: de groep boekt beroerde resultaten en komt met de ene winstwaarschuwing na de andere. Kort na het afbreken van de besprekingen, moest Kerkhoff al bekendmaken dat zijn concern dit jaar met een fors verlies zal afsluiten. Vorig jaar al moest hij een verlies bekendmaken bij de divisie die fabrieken en schepen bouwt.

Nu het de staalproductie niet heeft kunnen lozen, wilde het concern zijn liftendivisie naar de beurs brengen om aan geld te komen. Maar ook dat lijkt niet te lukken. Naar verluidt wil de Finse consurrent Krone de liftendivisie nu overnemen. Misschien was dat het laatste zetje dat de aangeschoten Kerkhoff op zijn gezicht deed vallen.

Hij zou moeten worden opgevolgd door zijn eigen president-commissaris, Martina Merz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden