Geestverwanten laten dogma's achter zich

De afkorting staat voor De Oefening De Kunst, een passende naam voor dit collectief van improviserende musici. Want hoewel ze ervaren instrumentalisten zijn, blijven ze zoeken naar nieuwe manieren om zich te ontwikkelen....

Frank van Herk

De derde editie omspande meerdere generaties en stijlen, maar ondanks het heterogene aanbod kon er toch een algemene conclusie worden getrokken, en die is dat de mannen van dOeK op hun best zijn in de typisch Nederlandse benadering die zowel vrijheid als structurering toelaat. Die wordt gepersonifieerd door het kwartet van tenorsaxofonist Tobias Delius, dat de vrijdagavond schitterend opende.

In deze groep worden ongebondenheid en sturende thematiek met elkaar verzoend, doordat ze uitgaat van geschreven materiaal, maar alle leden toestaat daar eigen keuzes uit te maken, waar anderen op reageren. Zo blijft de muziek in vloeiende beweging.

Ook vindt er een verzoening plaats tussen vernieuwing en oude, of liever tijdloze waarden: de robuuste toon van Delius en de gelukzalige swing van slagwerker Han Bennink. Bij deze aanpak moet je elkaar natuurlijk goed kennen en aanvoelen, en dit kwartet, met cellist Tristan Honsinger en bassist Joe Williamson, was dan ook de enige combinatie die buiten het festival bestaat.

De gelegenheidsformatie Wollo's World van trombonist Wolter Wierbos ging veel losser te werk: met pianist Misha Mengelberg, bassist Wilbert de Joode en de Zweedse tenorist Mats Gustaffson betrad hij zonder afspraken vooraf het podium, om te zien wat eruit zou komen. Zodoende werd helaas veel ingeleverd. De groove en zangerige elementen die bij Delius de vrije verkenningen in evenwicht hielden, bijvoorbeeld.

Deze twee concerten werden van elkaar gescheiden door een mooi rustpunt: pianist Cor Fuhler en de Britse gitarist Keith Rowe improviseerden samen een verstild stuk ambient, waarbij ze hun instrumenten nauwelijks op de traditionele manier behandelden. Alles was timbre, klankkleur, bijna statisch maar niet monotoon, en lieflijk: het experiment hoeft niet te schreeuwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden