Geestverwanten Eerdmans, Baudet en Hiddema willen het de PVV moeilijk maken in Rotterdam

Het zijn geestverwanten, Joost Eerdmans, Thierry Baudet en Theo Hiddema. Eerdmans is de man van Leefbaar Rotterdam, de man die vijftien jaar na de dood van Pim Fortuyn nog steeds diens nalatenschap probeert te verwezenlijken. In Rotterdam is hij een eind gekomen, met zijn 'Leefbaar' is hij de grootste en bestuurt hij mede de stad. Zaterdag zijn Baudet en Hiddema, de mannen van het Forum voor Democratie, te gast in zijn stad en is hij te gast op hun bijeenkomst.

Theo Hiddema aan het woord in Rotterdam. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Theo Hiddema aan het woord in Rotterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

'Het Forum' heeft zaterdag het chique Villa Thalia aan de Rotterdamse Kruiskade afgehuurd om deze rechtse 'alliantie' te presenteren aan zijn volgers. De zaal is opgebouwd als een intieme arena, met comfortabele zetels op verschillende hoogten in een driekwart cirkel rondom een podium. De muren bovenaan vormen het doek voor luchtbeelden van Hollandse landschappen. Frank Sinatra klinkt uit de speakers. Wie plaatst neemt, voelt de boodschap: hier mag je trots zijn op je land.

Forum voor Democratie kwam op 15 maart vanuit het niets met twee zetels in de Tweede Kamer. De rechtse intellectueel Baudet strikte de eigengereide strafpleiter Hiddema voor zijn partij. Het bleek een gouden greep. Het duo trok in de campagne volle zalen, kroegen en buurthuizen. Dit waren mannen die een rechts alternatief boden voor de VVD en de PVV. Nog niet het regenteske van de VVD, niet de woede van de PVV, en bovendien een club waar je naar toe kon, met politici met wie je kon praten.

Logische alliantie

Baudet en Hiddema zetten na de verkiezingen hun tour door het land voort. Dit weekeinde landden ze in Rotterdam. De 'alliantie' met Leefbaar is een logische. Forum voor Democratie doet bij de raadsverkiezingen van maart volgend jaar alleen mee in Amsterdam, maar door zich achter Leefbaar te scharen is er toch volop aandacht voor het Forum in Rotterdam. En ook Eerdmans profiteert van de gratis reclame.

Hij heeft de steun hard nodig nu Wilders heeft besloten met de PVV de concurrentie met Leefbaar aan te gaan in Rotterdam. Eerdmans waarschuwde van de week nog: doordat Wilders rechts verdeelt kan een linkse partij de grootste worden. 'Angsthaas en plucheplakker', was de weinig subtiele reactie van Wilders op twitter.

Eerdmans mag het spits afbijten in Villa Thalia. Het zaaltje zit tot de nok gevuld, zeker niet met enkel Rotterdammers. De (veelal mannelijke) sympathisanten zijn uit het hele land gekomen om Baudet en Hiddema te horen spreken. Maar ze klappen ook enthousiast voor de Rotterdamse lijsttrekker. Zijn stad is dankzij vijftien jaar Leefbaar 'top en shining', zegt hij. Veiligheid, integratie, lage lasten, respect voor ouderen; het zijn speerpunten die zijn partij in beleid heeft omgezet. 'Er is een periode voor Pim Fortuyn en een periode na Fortuyn.'

Maar Leefbaar is nog niet klaar. Er zijn nog te veel wijken in Rotterdam waar belwinkels, shishalounges en Marokkaanse slagers elkaar afwisselen en de oorspronkelijke Rotterdammers zich 'verweesd' voelen. Dus moet de partij weer de grootste worden in maart. 'Het Leefbaar-gedachtengoed moet leidend blijven.' Dus is de impliciete boodschap, zonder hem te noemen: stem vooral niet op de PVV.

Baudet klopt Eerdmans hartelijk op de rug, en stijgt dan verbaal op, ver boven Rotterdam uit. 'Wat is het heerlijk om gewoon eens onder elkaar te zijn', zegt hij tegen zijn publiek. 'Om ons even niet die geplaagde minderheid te voelen die de media van ons maken.' Hij spreekt over het historische keerpunt waarop Nederland zich bevindt, over de Nederlandse waarden die per wet zouden moeten worden beschermd, over het herwinnen van zelfvertrouwen en het afschudden van 'een algemene cultuur van: weg met ons'. Want wees gewaarschuwd voor de 'kartelpartijen' die elkaar baantjes toeschuiven en 'boven onze hoofden van alles bedisselen'.

De broze Hiddema keert op zijn beurt terug naar Rotterdam, de stad die hij één keer eerder 'uit politieke motieven' bezocht. Hij kwam in 2002 zijn respect betuigen aan het opgebaarde lichaam van Fortuyn. 'Ik was zeer op de persoon en op zijn inzichten gesteld.' Daar werd een politiek zaadje geplant. 'De oorsprong van mijn politieke ambitie is terug te leiden tot die gebeurtenis.'

In het daaropvolgende vragenuurtje wisselt de praktijk van collegepartij Leefbaar zich af met het bombast van de kersverse oppositiepartij Forum. Eerdmans betoogt dat tussen shishalounge en belwinkel weer een Bruna zou moeten komen. Een diverse wijk is aangenamer voor alle bewoners, zegt hij. Een PvdA'er zou het gezegd kunnen hebben. 'Dat klinkt alsof wij moeten terug-integreren in onze wijken', merkt een verbaasde toeschouwer op.

Maar het gaat alweer over het volgende onderwerp. Voer de dienstplicht weer in, zegt een commando die het Forum steunt. Dat wil het Forum niet, wel wil de partij de nationale reserve flink uitbreiden. Weer een ander thema: de EU. 'Ja!', zegt Baudet enthousiast. 'Dat is misschien wel de allerbelangrijkste vraag.' Deze EU gaat nooit werken, betoogt hij. Nederland moet er zo snel mogelijk uit en een zakelijker samenwerking aangaan met Europese landen. De lusten, niet de lasten, het kan! De zaal stemt met luid applaus in. Laat Wilders maar komen, zegt Eerdmans achteraf bij de borrel. 'Ik heb er zin an.'

De PVV gaat het nog moeilijk krijgen, denkt hij. Alleen al een lijst samenstellen wordt moeilijk, stelt Eerdmans, Wilders zal moeten putten uit mensen die door Leefbaar zijn afgewezen. Is hij een 'angsthaas'? 'Dat is Wilders' stijl, niet de mijne.' De deal met Forum is simpel: in 2019 gaat Leefbaar de straat op om voor Baudet campagne te voeren voor de provinciale verkiezingen. Daar wil het Forum voor Democratie wel volop meedoen, want bij die stemronde worden ook de Eerste Kamerzetels verdeeld.

Baudet, Hiddema en Eerdmans op het podium in Rotterdam. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Baudet, Hiddema en Eerdmans op het podium in Rotterdam.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden