Geestige Cornwell

Wie nog niet wist dat Patricia Cornwell met Wespennest (Hornet's Nest) aan een nieuwe serie was begonnen, moet even slikken bij Zuiderkruis (Luitingh-Sijthoff; F 34,90; vertaling van Southern Cross)....

Jacomijn de Raad

Er is een groot verschil tussen de uiterst serieuze belevenissen van Cornwells eerste protagoniste, pathologe-anatome Kay Scarpetta, en de geestige gebeurtenissen in het politiekorps van Richmond (Virginia), waarnaartoe korpschef Judy Hammer vanuit New York is overgeplaatst om de misdaadcijfers omlaag te krijgen - lees: orde te scheppen in de organisatorische chaos.

Met Hammer zelf valt weinig lol te beleven. Ze is weliswaar recent weduwe geworden, maar ze was al een trut en een dienstklopper. Geen wonder dat het hele korps snel een hekel aan haar heeft. Wonderlijk genoeg - en gelukkig maar - wordt na de irritant uitvoerige introductie van Hammer weinig meer van de korpschef vernomen. Wel van haar rechterhanden Virginia West en Andy Brazil, meeverhuisd uit New York en lijdend onder het verdorren van hun net opgebloeide romance.

En van allerlei andere lokale politiemensen en inwoners van Richmond, zoals de schlemielige patriot en doe-het-zelver Bubba, en de zwarte scholier Weed die door het blanke bendeleidertje Smoke het verkeerde pad op gesleept dreigt te worden. Intussen groeit de bewondering voor de manier waarop Cornwell de enorme hoeveelheid verhaallijnen op volstrekt natuurlijke wijze laat samenkomen.

Waarschijnlijk is het alleen een kwestie van wennen. Want na verloop van tijd moet je wel bekennen dat je schik hebt gekregen in het verhaal. Weliswaar stapt Cornwell met beide voeten in de valkuilen die schrijven over het rijke zuidelijke leven met zich meebrengt; het is natuurlijk erg dankbaar om te spelen met zuidelijke namen, stereotypen en tongvallen, waardoor bijna als vanzelf grappige situaties ontstaan. Na een tijdje moet je echter toegeven dat die dan ook wel bijzonder vermakelijk zijn. En de vertaalster verdient een pluim.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden