Geestelijke zorg kiest vaker voor onlinehulp

In de geestelijke gezondheidszorg wordt steeds vaker een mix van onlinebehandeling en 'live' gesprekken toegepast. Het oprukken van deze zogenoemde 'blended hulp' is er mede de oorzaak van dat het aantal mensen dat in 2012 onlinehulp kreeg, steeg tot 226 duizend.

AMSTERDAM - Dat is een groei van 13 procent ten opzichte van 2011, meldt stichting E-hulp.nl, die de cijfers inventariseerde. De getallen zijn waarschijnlijk niet volledig, omdat er een hele waaier aan hulpsites is op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijk werk en jeugdzorg. Niet allemaal hebben ze cijfers aangeleverd bij stichting E-hulp.nl.


Sommige van de sites die wel in de cijfers zijn meegenomen, bieden anonieme hulp bij problemen als angsten, verslaving of ongewenste zwangerschap. Websites als Sensoor.nl of 113online.nl zijn vaak het eerste punt waar mensen anoniem aankloppen met een probleem.


Maar ook de reguliere ggz-instellingen zetten de laatste jaren vaker internet in voor bestaande cliënten, signaleert directeur Frank Schalken van stichting E-hulp.nl. 'Zo wordt cliënten bijvoorbeeld gevraagd een onlinedagboek bij te houden, om meer inzicht te verwerven in hun depressie of verslaving. De behandelaar kan daar vervolgens weer feedback op geven.'


Dergelijke contacten maken een behandeling intensiever en daardoor effectiever, zegt Schalken. 'Cliënten staan zo veel meer in verbinding met hun behandelaar dan wanneer ze eens per twee weken een uurtje langskomen in een kliniek.'


Volgens Heleen Riper, onderzoeker e-mental health van de Vrije Universiteit, is uit studies bekend dat onlinetherapie in elk geval voor angstklachten, depressies en alcoholverslaving even goed werkt als een 'live' behandeling.


Naar de zogenoemde 'blended hulp', de combinatie van online- en offlinebehandeling, is nog niet veel onderzoek gedaan. Riper: 'Voor bijvoorbeeld cliënten met psychoses of schizofrenie zet je niet snel uitsluitend internetcontact in. Maar ook in deze gevallen kan online-ondersteuning het succes van de behandeling verhogen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.'


Internethulpverlening kan kosten besparen, als face-to-face-gesprekken worden vervangen door internetcontacten. Aan de andere kant worden ook juist nieuwe groepen cliënten aangeboord.


Schalken schat dat ongeveer 40 procent van de 226 duizend gebruikers van onlinehulp bestaat uit mensen die niet op een andere manier hulp gezocht zouden hebben.


Minister Schippers (Volksgezondheid) moedigt het gebruik van onlinehulpverlening aan. Onlangs beloofde ze in antwoord op Kamervragen dat zij er voor gaat zorgen dat er 'geen belemmeringen in ons stelsel zijn om e-health toe te passen'.


Nu zijn die belemmeringen er volgens de stichting E-hulp.nl nog wel voor ggz-instellingen. Zij worden grotendeels betaald op basis van behandelminuten. Schalken noemt het voorbeeld van psycho-educatie, waarbij cliënten leren wat een depressie of verslaving eigenlijk is. 'Dat is in veel therapieën een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is iets wat je perfect online kunt doen, door bijvoorbeeld een psychiater in filmpjes uitleg te laten geven. Veel efficiënter dan wanneer hij het in de behandelkamer individueel doet, en patiënten kunnen het online net zo vaak terug kijken als ze willen.'


Het probleem: de instelling krijgt nu wel betaald voor individuele uitleg, maar niet als cliënten informatie zelfstandig doornemen. Het is dus financieel niet erg aantrekkelijk voor een ggz-instelling om te investeren in onlinepsycho-educatie.


moodbot

Moodbot is een app voor cliënten met (zware) psychiatrische problemen. In een speelse vorm wordt de gebruiker elke dag gevraagd naar zijn stemming van dat moment. De behandelaar kan die informatie inzien en een vinger aan de pols houden. Moodbot zorgt er bijvoorbeeld voor dat chronische patiënten in een periode dat het goed gaat, niet elke twee weken op een controleafspraak hoeven met hun behandelaar. Dreigt het volgens de dagelijkse stemmingspeiling slechter te gaan met iemand, dan kunnen juist extra contacten worden ingepland.


beeldbellen

Het Intensief Behandelteam Thuis van de Amsterdamse ggz-instelling Arkin houdt sinds dit voorjaar ook via beeldbellen contact met psychiatrische cliënten. Zij kunnen 24 uur per dag een beroep doen op een verpleegkundige. De bedoeling is dat het aantal huisbezoeken hiermee wordt teruggebracht en dat sneller wordt gesignaleerd wanneer het slecht gaat met een cliënt. Zo kunnen crisisopnamen mogelijk worden voorkomen.


zwangerwatnu.nl

Het is de bedoeling dat begin 2014 de website Zwangerwatnu.nl online gaat. Vrouwen die ongepland zwanger zijn geraakt, kunnen daar een onlineprogramma volgen om te helpen een keuze te maken tussen abortus, het kindje zelf houden of afstaan voor adoptie. In opdrachten brengen vrouwen de voor- en nadelen van de opties voor zichzelf in kaart. Als ze dat willen, kan er ook online contact worden gelegd met een hulpverlener.


Nieuwe vormen van onlinehulp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden