Geest van Pim boekt plaatselijk succes

DEN HAAG - 'Heel goed gedaan', zegt Gerard van As woensdagavond laat met een blik op het scorebord. Wat hem in 2002 lukte in de slipstream van Pim Fortuyn - de Haagse politiek op z'n kop zetten - lukt hem nu in Alphen aan den Rijn.

Het mede door hem opgerichte Nieuw Elan verdrievoudigde de aanhang van 5 naar 15 procent, werd de tweede partij en bracht Van As' oude liefde de VVD een gevoelige slag toe. En hij is niet de enige oud-LPF'er die lokaal verrassend goed boert.

Van As had de gevestigde Alphense partijen al gewaarschuwd: 'De coalitie hier loopt als blinde paarden achter dingen aan: te veel ambities, te weinig verstand. Nu moet Alphen weer fuseren met Boskoop en Rijnwoude, maar de burger wordt niks gevraagd. Dat is die grootheidswaanzin in Nederland.'

Oud-vastgoedondernemer Van As (69) was in Alphen jarenlang raadslid en wethouder voor de VVD en in 2009 mede-oprichter van protestpartij Nieuw Elan, dat dit keer onder lijsttrekker André de Jeu zo veel succes boekte. Van As is de nummer twee en de grote man achter de schermen. Buiten Alphen werd hij vooral bekend als een van die 26 kleurrijke LPF'ers die in 2002 'in de geest van Pim' het Binnenhof bestormden en het daar vooral met elkaar aan de stok kregen. Na de verkiezingen van 2003 leidde hij de club ook nog een tijd.

Zijn imago als ongepolijst straatvechter ('lk laat me niet flikken') nam een hoge vlucht, zo hoog dat iedereen opeens naar hem keek toen CDA-fractieleider Maxime Verhagen in Elsevier onthulde dat een van de LPF'ers met een pistool naar fractievoorzitter Harry Wijnschenk had gezwaaid: het definitieve sein voor het CDA om de samenwerking met de LPF in het kabinet-Balkenende I te stoppen. Van As hielp de verdenking meteen weer uit de wereld: 'Ik heb wel ooit een pistool gehad. Maar dat was een klappertjespistool en ik was 13.'

In Alphen hanteert hij nu Fortuyns motto als het zijne: 'Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg.' En daarin is hij de enige niet. In Zoetermeer is oud-minister Hilbrand Nawijn met zijn zes raadszetels uitgegroeid tot een machtsfactor van belang. En dan moet Joost Eerdmans, misschien wel Fortuyns trouwste discipel, nog aan zijn avontuur als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam beginnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden