Geesink zelfs in Japan in opspraak
Zelfs in Japan, het land dat hem al 35 jaar adoreert, is Anton Geesink in opspraak geraakt. De Yomiuri Shimbun, een van de grote kranten, noemde de Nederlander als een van de IOC-leden die gebruik zou hebben gemaakt van de generositeit van het organisatiecomité van Nagano....
Geesink, eerder al berispt wegens ontvangen vergoedingen uit Salt Lake City, werd door de krant niet ingeschaald bij het drietal dat in
het Japanse wintersportoord 'buitensporige gastvrijheid' zou hebben genoten. De judoreus behoorde tot de vijf IOC-leden die de stad van de Winterspelen vaker dan normaal hebben bezocht of zich lieten vergezellen. Hodler, de skibaas die de eerste onthullingen deed, en voormalig FIFA-chef Havelange behoorden tot dat kwintet.
Op dinsdag 15 februari zal de onderzoekscommissie van Nagano met zijn bevindingen naar buiten komen. Volgens geestverwanten van Geesink is de Nederlander vooralsnog slachtoffer van zijn voortdurende aanwezigheid in Japan, het land waar hij in 1964 olympisch judogoud veroverde.
Geesink zou in totaal zeven jaar van zijn leven in Japan hebben doorgebracht. Hij is immer het middelpunt van belangstelling en ontkomt er niet aan gefeteerd te worden.
De Nederlander werkt momenteel aan een nieuw leerplan voor judo en stuit op weerstand van de traditionele denkers in het judo. Zijn vijfduizend dollar uit Salt Lake City werd in de Japanse pers consequent als vijftigduizend aangekondigd.