Geert Wilders komt met vervolg op Fitna

DEN HAAG (ANP) - Politicus Geert Wilders maakt een vervolg op zijn anti-Koranfilm Fitna. De nieuwe film moet volgend jaar verschijnen en de consequenties van massa-immigratie uit moslimlanden laten zien. Dat heeft de PVV-leider donderdag bekendgemaakt.

,,Het wordt geen kopie van Fitna. Dit is de volgende fase'', aldus het Tweede Kamerlid. Hij zal zich in zijn tweede film concentreren op thema's als de vrijheid van meningsuiting en de sharia, de islamitische wetgeving. Wilders wil in het vervolg op Fitna ook oplossingen aandragen voor de problemen waarvoor hij waarschuwt.

Collega-politici in de Tweede Kamer reageerden zeer lauw op de aankondiging van Wilders. ,,In de filmwereld geldt meestal dat deel 2 slechter is dan deel 1'', constateerde CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma. De VVD wenste Wilders ,,veel succes met knippen en plakken''.

Consternatie

SP-fractievoorzitter Agnes Kant verwacht weinig van de film ,,na de vorige consternatie om niks''. D66-leider Alexander Pechtold zei een lichte geeuw niet te kunnen onderdrukken.

PVV-leider Wilders voorspelde donderdag dat hij ,,weer met een stevige film'' komt. Hij vermoedt dat de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken daar nog wel eens een nachtje wakker van zullen liggen. Beide bewindslieden gingen donderdag niet in op de aankondiging van Wilders.

Nieuwe filmplannen

Wilders zegt dat hij professionele hulp uit de Verenigde Staten krijgt om zijn film te maken. Hij gaat de komende tijd in zowel Nederland als de VS fondsen werven voor het vervolg op Fitna.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) vindt het nog te vroeg om te reageren op de nieuwe filmplannen van Wilders. ,,We hebben er kennis van genomen'', zei een woordvoerder. Zoals gebruikelijk zal de NCTb de ontwikkelingen volgen en er bij de dreigingsanalyses rekening mee houden.

Afgelopen jaar speelde de anti-Koranfilm Fitna een belangrijke rol in het dreigingsbeeld, dat de NCTb regelmatig opstelt. Daaruit bleek dat Nederland en Nederlandse belangen in het buitenland vooral door Fitna een voorkeursdoelwit blijven van internationaal opererende moslimextremisten. Die zien de film volgens de NCTb als een belediging en provocatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden