Opinie

'Geert Wilders = 5,8 miljoen dode Afrikaantjes'

Bill Gates, 's werelds belangrijkste filantroop, die jaarlijks bijna net zoveel naar arme landen stuurt als wij met zijn 16,7 miljoenen samen, belde vrijdagavond met de NOS en de Volkskrant. Met een overzichtelijke boodschap: 'Elke duizend dollar minder aan ontwikkelingshulp is een dood kind meer.' Kijk, daar kun je een spandoek van maken, schrijft columnist Sheila Sitalsing.

Bill Gates.Beeld AFP

Bernard Wientjes mocht gisteren in Buitenhof met een werkgeversriedel een zet doen in het lobbyspel Schieten op het Catshuis. Hij repte van nullijn (moet) en ontslagrecht (moet weg), deed authentiek loze beloften (dan geven wij sociale werkplaatsmensen een baan, heus) en lardeerde het geheel met originele uitspraken van het type: 'Het is 1 minuut voor twaalf'. Dat je als kijker denkt: goh.

Nee, de lobbybokaal gaat deze week naar de mensen van de ontwikkelingshulp. Vorige week beten die nog in het zand. Toen vaardigden ze iemand af naar datzelfde Buitenhof die zwetend moest debatteren met hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco. Die betoonde zich zo kritisch over hulp dat hulpscepticus Arend Jan Boekestijn van de weeromstuit eerbiedig ging twitteren over 'professor Fresco, een wijze en moedige dame'.

Deze week sloegen de mensen van de hulp snoeihard terug. Keiharde guerrillamarketing. Met Bill Gates zelf. 's Werelds belangrijkste filantroop, die jaarlijks bijna net zoveel naar arme landen stuurt als wij met zijn 16,7 miljoenen samen, belde vrijdagavond met de NOS en de Volkskrant. Met een overzichtelijke boodschap: 'Elke duizend dollar minder aan ontwikkelingshulp is een dood kind meer.'

Kijk, daar kun je een spandoek van maken. Geert Wilders = 5,8 miljoen dode Afrikaantjes. Simpelweg ontwikkelingshulp terugbrengen tot de vraag of je het acceptabel vindt dat elke 30 seconden een kind sterft aan malaria, een aandoening die zowel te voorkomen als te behandelen is.

Kind met hongerbuik en vlieg
Vroeger ging de hulpvraag vaak gepaard met foto's van het kaliber kind met hongerbuik en vlieg. Tot het ouderwets werd verklaard. Nu Gates het weer doet, haalt hij er de voorpagina's mee. Kennelijk waren we het vergeten, van die malaria.

Er is uiteraard veel af te dingen op de één op één relatie die Gates legt tussen geld en dood. Maar dat was er op die Microsoftspullen van hem ook - en die hebben we ook gretig gekocht.

Zeker, we kunnen nog jarenlang bomen over het gegeven dat armoede zelden het gevolg is van een tragisch ongeluk, en te vaak te wijten is aan kleptocratische politieke elites die geen belang hebben bij het verheffen van de onderklasse omdat het daarmee alleen maar duurder wordt hun loyaliteit te kopen. We kunnen lang doorpraten over de wijsheid dat het niet om het geld gaat, maar om een visie op wat je wilt, en dat je dan pas moet becijferen wat het kosten moet. Dat kan 0,2 van het bbp zijn, of 3,8.

Maar daarvoor is het te laat. Nu is de discussie verengd tot geld en is het voor alle betrokkenen een kwestie van hakken in het zand.

De toorn
Vermoedelijk zullen ze in het Catshuis niet de rekensommetjes herzien uit vrees voor de toorn van Bill Gates. Volgens onze eigen Catshuiswatcher Martin Sommer zijn ze er allang uit, en doen ze slechts alsof ze nog als leeuwen aan het vechten zijn. Het CDA voor de allerarmsten, de PVV voor de autochtone oudere met vast contract en de VVD voor de huizenbeziter.

Maar zolang Wientjes denkt dat optredens in Buitenhof zin hebben, is er mogelijk ruimte. Laat de hulpclubs dus vooral doorgaan met hun offensief. Niet omdat ik vurig hoop dat George Clooney belt. Maar omdat de 1 miljard mensen aan de donkere onderkant het verdienen dat er tot de laatste ademtocht voor ze wordt gevochten.

Sheila Sitalsing is columnist van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden