Column

Geert is een getraind wakkerblijver

De rechtszaak tegen Geert Wilders wordt een lange rit. Spektakel went, net als de Droomvlucht in de Efteling, daarom bouwen ze daar steeds iets nieuws. Maar er komt een moment dat je alle attracties wel hebt gezien. Dat Geert in slaap valt tijdens de derde regiezitting is een veeg teken. Het is geen diepe slaap maar een van kleine rukjes, en kort; hij herschikt zichzelf alweer en zijn papieren.

Geert Wilders, een getraind wakkerblijver, tijdens de zitting... Beeld EPA
Geert Wilders, een getraind wakkerblijver, tijdens de zitting...Beeld EPA

Dit keer is het in 'de bunker', zwaarbeveiligd op Schiphol. Er zijn geen fans. Tijdens het vorige proces nam hij elke dag een pluk Tweede Kamerleden mee, zodat je Martin Bosma kon treffen met een dik geschiedenisboek, iets citerend over Von Ribbentrop. Dat was het proces van Moszkowicz, die me nog briesend opbelde omdat een zin in een stukje hem niet behaagde. Dit wordt het proces van Geert-Jan Knoops, de beste advocaat van het land, plus marathonloper en langeafstandwedstrijdzeiler.

Bij Moszkowicz heb ik het idee dat hij woorden als 'infaam' koestert in een juwelenkistje en ze 's avonds even opwrijft, bij Knoops zijn woorden als 'casseren' gewoon gereedschap. Voor Geert lijkt me dat een goede zaak: vorige keer lag een veroordeling vlak om de hoek, ook al vroeg het Openbaar Ministerie vrijspraak. Hij kwam mazzelend weg met een berisping van de rechtbankpresident en doet nu of er niks gebeurde - maar twee keer geel is meestal rood.

Knoops' pleitnota is een proefschrift met 115 voetnoten, je kunt er ter plekke op promoveren. 'We komen dan tot de volgende tussenconclusie op dit derde element' - wie eenmaal dommelt is verloren, zie ik, die wil een droom instarten, maar dat doet Knoops' werk tekort. Hij heeft een punt en een heldere stem; vierenhalf uur articulerend schetst hij zijn eigen interstellaire systeem van schitterende juridische doctrines, het is prima te volgen en door de herhaling prettig meditatief.

Maar voorzitter, kunnen we dit afdoen in twee zinnen? Advocaat: 'Dit is een politiek proces.' OM: 'Politici staan niet boven de wet.'

Laat me de zaal bekijken. In het centrum zitten naast elkaar drie mooie jonge vrouwen, dat zijn Wilders' Angels. Ze heten Gabriëlle, Danai en Vicky. Ze waren ook bij het vorige proces, en lijken me de ruggegraat van Geerts verdediging - misschien ook van zijn politieke leven. Ik hoop dat hij dat onderkent. Gabriëlle Popken en Danai van Weerdenburg begonnen als zijn persoonlijke medewerkers, en zijn nu ook gekozen in de senaat. Vicky Maeijer was stagiair en zit nu in het Europees Parlement.

Met Geert-Jan Knoops, de beste advocaat van het land. Beeld ANP
Met Geert-Jan Knoops, de beste advocaat van het land.Beeld ANP

Alledrie jurist en alledrie al jaren van de partij. Ze hebben lang haar; Wilders' Angels lijken op elkaar. Trouwe intimi in een tijd dat Geert wat eenzaam lijkt; hun levens vervlochten met het zijne. Hoe langer erbij, hoe lastiger je los te maken, dat geldt voor alles maar hier nog meer.

Gabriëlle trouwens is met Marcel de Graaff, een oudere, geradicaliseerde PVV-theoloog, eigenaar van een woest kapsel en delegatieleider in het Europees Parlement. Hij schonk haar een tweeling. Marcel, hoor ik, houdt van mooie dingen. Hij wilde een Belgisch kenteken kopen voor zijn auto met 'Graaff 1' erop, maar Geert verbood hem dat. In het Europees Parlement misbruikte hij de elektronische stemkaart van Marine Le Pen, in haar afwezigheid. Stemfraude is zelfs in een nepparlement verboden; als straf is hem een aanwezigheidsvergoeding onthouden van 1.530 euro. 'De boete zal de Nederlandse politicus niet financieel ruïneren', schreef de EU Observer vilein: salaris en toeslagen bedragen bijna elfduizend euro per maand.

Goed. Probeer bij Knoops' verhaal te blijven. Anglo-Amerikaanse jurisprudentie uit de negentiende eeuw. Naast Gabriëlle, Danai en Vicky zit een mooie man met een subtiele coupe soleil. Dat is Sebastian Kruis, bijnaam Sebastian IJzeren Kruis vanwege een hem toegeschreven extreem-rechts verleden, wat apart is voor een geadopteerde Colombiaan. Hij is nu voorlichter, maar Wilders' voorlichters lichten helaas weinig voor. De vorige verdronk in coke en alcohol.

Voorzitter, komen we tot een conclusie: Geert is niet alleen, al lijkt dat soms wel zo.

En met Bram Moszkowicz, tijdens het vorige proces. Beeld ANP
En met Bram Moszkowicz, tijdens het vorige proces.Beeld ANP

Zouden Wilders' Angels het gevoel hebben zelf terecht te staan?

Zeven uur onderweg. Geert is een getraind wakkerblijver. Hij masseert zijn linkeroog tussen twee vingers, onderdrukt spectaculair een gaap. Hij heeft genoeg ervaring om de dag uit te tekenen. Zijn punchline is klaar en hij weet dat die het avondnieuws haalt. Zodra hij de officieren van justitie politiek vooringenomen noemt, zullen de camera's die kant op draaien en staan ze er lelijk op.

Het komt vast tot een veroordeling, en daarna verandert er niets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden