GeenStijlgeneratie bedreigt erop los

In de eerste helft van 2008 turfde de politie Haaglanden al bijna evenveel bedreigingen als in heel 2007. ‘Bedreigen is kennelijk normaal geworden.’

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

‘Ik heb wel geschreven dat ik zijn kop eraf zou snijden, maar ik bedoelde het niet zo.’ Meer dan eens hoort Mariette Frencken, teamleider van het Team Bedreigde Politici, politiekorps Haaglanden, zo’n verklaring van een ‘bedreiger’.

Haar team is dan uitgerukt om de terrorist te grijpen die per e-mail een politicus een enkele reis naar de hel heeft toegewenst. En wat treft haar team dan geregeld aan? Een schoolkind dat ‘gewoon even een mailtje’ wilde sturen aan een volksvertegenwoordiger die hem wat minder aanstaat.

‘Mensen vinden het tegenwoordig kennelijk normaal om iemand te bedreigen’, verzucht Frencken in de Korpskrant van de Politie Haaglanden.

Een grote leverancier van het sterk gegroeide aantal dreigementen dat ministers en Kamerleden ontvangen, is het schoolkinderencircuit van de ongeremde GeenStijlgeneratie, gewend als dat is primair te reageren op alles wat onwelgevallig is. In de eerste helft van 2008 waren er 225 aangiften – bijna evenveel als in heel 2007. In alle vormen komen ze binnen: kogel-, poeder- en scheldbrieven, dreigtelefoontjes, hate-raps en e-mails met doodsbedreigingen.

Na jaren van angst voor politieke moordenaars en Hofstadgroepers, extra beveiligingspoortjes en ministers die niet alleen mochten fietsen, is de terreurdreiging in Nederland nog steeds ‘substantieel’, stelde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding onlangs. Maar de omineuze boodschappen die het team bereiken zijn geregeld loos, in een moment van onbesuisdheid verstuurd. En opvallend vaak door minderjarigen.

Bekende bedreigde politici zijn Geert Wilders (PVV) – verreweg het vaakst dood gewenst – en Rita Verdonk. Daarnaast lopen over het Binnenhof veel ontvangers van onaangename post, die daarover onder geen beding willen praten.

Het team behandelt alle bedreigingen van landelijke politici, hoogwaardigheidsbekleders en leden van het Koninklijk Huis. Van de 267 aangiften uit 2007 (waaronder 60 dreigementen van dezelfde persoon), wist de politie tot dusver bijna 40 procent op te helderen. In de 225 zaken uit 2008 is in meer dan de helft van de gevallen een verdachte aangewezen.

Loos of niet, Frencken bepleit een harde aanpak. ‘Dreigementen hebben een enorme impact. Geert Wilders heeft geen leven.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden