Commentaar

'Geen wonderen, maar Obama verdient een tweede kans'

Obama heeft geen wonderen verricht, maar alleen al door 'Obamacare' verdient hij een tweede kans, schrijft Bert Lanting, chef buitenland van de Volkskrant.


Barack Obama Beeld afp
Barack ObamaBeeld afp

Yes we can!, maar niet alles. Na vier jaar is wel duidelijk dat Barack Obama, die bij zijn verkiezing als een verlosser werd binnengehaald, niet over water kan lopen. Net als iedere president heeft hij bij het betreden van de werkelijkheid natte voeten gekregen.

Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Dat bleek al bij de sluiting van het gevangenenkamp op Guantánamo Bay, die Obama met veel fanfare op de eerste dag in het Witte Huis aankondigde. Het Congres weigerde mee te werken, maar uiteindelijk schrok ook Obama zelf ervoor terug het brein achter de aanslagen van 9/11 voor de burgerrechter te brengen.

Water in wijn
Ook tijdens deze verkiezingscampagne bleek nog eens dat Obama niet altijd in staat is water in wijn te veranderen. Als hij de verkiezingen verliest, is dat voor een belangrijk deel aan hemzelf te wijten: met zijn zwakke optreden tijdens het eerste verkiezingsdebat opende hij de weg voor zijn rivaal Mitt Romney naar het Witte Huis.

Electoraal gezien is de nog steeds kwakkelende Amerikaanse economie Obama's zwakste punt. Maar zonder Obama's stimuleringspakket van ruim 600 miljard euro en de overheidssteun voor de autoindustrie, waar Romney fel tegen was, zou Amerika er nu waarschijnlijk veel slechter voor staan.

Belastingverlagingen
Het valt bovendien zeer te betwijfelen of Romney's recept - belastingverlagingen, waarvan vooral de rijksten profiteren - wel het juiste medicijn is: rijkdom sijpelt niet naar beneden, maar bloeit van onderaf.

Obama's grootste prestatie is dat hij zijn verkiezingsbelofte heeft ingelost om Amerika's grootste schande uit te wissen, namelijk dat 40 miljoen Amerikanen het ondanks alle welvaart zonder ziektekostenverzekering moesten doen. Dat was niet alleen een onrecht, maar ook pure geldverkwisting: de uitgaven voor gezondheidszorg liggen in de VS aanzienlijk hoger dan in Europa.

Obamacare mag dan haast een scheldwoord zijn in de Verenigde Staten - Romney wil de wet weer intrekken - de invoering van het zorgsysteem is een doorbraak van formaat. Wie tijdens zijn eerste termijn als president zo'n mijlpaal weet op te richten, verdient een tweede kans, ook al kan hij niet over water lopen.

Bert Lanting is chef buitenland van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden