Geen werkvergunning: 3 mln. boete

Nederlandse en Zwitserse bedrijven hebben Roemenen ten onrechte zonder vergunning voor zich laten werken. Hun is een boete van 3 miljoen euro opgelegd.

AMSTERDAM - Vijf bedrijven hebben een boete gekregen van in totaal meer dan 3 miljoen euro omdat ze buitenlandse arbeiders zonder vergunning hebben laten werken. Dat heeft de Inspectie SZW maandag bekendgemaakt.

Het gaat om twee opdrachtgevers, een hoofdaannemer en twee onderaannemers die betrokken waren bij de bouw van twee schepen op een werf in het Rijnmondgebied. Bij de werkzaamheden werden 66 Roemenen ingezet zonder dat ze een zogenoemde tewerkstellingsvergunning hadden. Tot januari van dit jaar was zo'n vergunning verplicht voor arbeiders uit Roemenië. Daarna gingen de grenzen voor Roemenen en Bulgaren open. De inspectie voerde de controle oktober vorig jaar uit. Om welke bedrijven het gaat, wil de inspectie niet zeggen.

De twee Zwitserse bedrijven die de opdracht gaven tot het bouwen van twee schepen krijgen een boete van 384 duizend en 372 duizend euro, twaalf duizend euro voor iedere illegale werknemer. De Nederlandse hoofd- en onderaannemers, die door de scheepswerf zijn ingehuurd om de klus te klaren, krijgen ieder een boete van 792 duizend euro. De bedrijven kunnen bezwaar aantekenen en in beroep gaan.

Met de arbeidsomstandigheden op de scheepswerf was volgens de inspectie niets mis. 'De werkgevers hadden een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen', zegt een woordvoerder van de Inspectie SZW. 'Maar de vraag is of ze die hadden gekregen; het gaat niet om specialistisch werk.'

De Roemenen waren voor de werkgevers goedkope arbeidskrachten. Bovendien is er in Nederland een tekort aan technisch personeel. 'Roemeense arbeiders zijn vaak technisch goed', zegt Henry Stroek, bestuurder bij CNV Vakmensen. 'Ze kunnen bijvoorbeeld lassen. Daaraan is behoefte op scheepswerven.' De vakbond is wel blij met de boetes. Stroek: 'Dit is georganiseerde illegale arbeid. Die hoge boetes zijn daarom terecht.'

De Inspectie SZW controleert de scheepsbouwsector dit jaar intensief. Ze let daarbij vooral op onderbetaling, illegale tewerkstelling en arbeidsomstandigheden. 'In de scheepsbouw wordt wetgeving stelselmatig overtreden', zegt een woordvoerder.

De gisteren bekendgemaakte miljoenenboetes zijn het eerste resultaat van de intensieve inspectie. Zij zijn ook het werk van een speciaal inspectieteam dat ruim een half jaar geleden is opgericht om schijnconstructies op te sporen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bindt de strijdt aan met uitbuiting en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. Onlangs heeft hij daartoe de Wet Aanpak Schijnzelfstandigheid (WAS) voor advies naar de Raad van State gestuurd. Daarin staan bijvoorbeeld dat het contant uitbetalen van loon niet meer mag. Ook krijgt de inspectie meer mogelijkheden om de regels te handhaven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden