Geen wanbeleid bij bouwer HBG

De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof heeft ten onrechte geconcludeerd dat bouwbedrijf HBG schuldig zou zijn aan wanbeleid. Dit heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald....

ANP

De Ondernemingskamer oordeelde ruim een jaar geleden dat het bouwbedrijf HBG bij de fusie van zijn baggerpoot met die van Ballast Nedam zijn aandeelhouders niet goed had geïnformeerd. Dat was volgens de kamer in strijd met beginselen van goed ondernemerschap.

Desondanks mocht de fusie standhouden, omdat HBG wel op een correcte manier had beslist. Ook na consultatie van de aandeelhouders zou HBG niet tot een ander besluit zijn gekomen.

HBG ging tegen het oordeel in cassatie bij de Hoge Raad, omdat het vond dat het niet nodig was zijn aandeelhouders te raadplegen. De Hoge Raad meent nu onder meer dat de Ondernemingskamer zijn besluit om te spreken van wanbeleid op de verkeerde gronden heeft genomen.

De zaak bij de Ondernemingskamer was de apotheose van de baggeroorlog, die begon toen baggeraar Boskalis een bod uitbracht op de baggerpoot van HBG. De Rijswijkse bouwer ging liever met Ballast Nedam samen. Bouwbedrijf Heijmans deed hierop een bod op heel HBG, om de baggerdochter vervolgens te verkopen aan Boskalis. Dat laatste had de voorkeur van veel aandeelhouders, onder wie de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), omdat het lucratiever zou zijn.

Inmiddels is HBG via het Spaanse Dragados in handen gekomen van de bouwgroep BAM. Dat bedrijf heeft het baggerbelang van Ballast Nedam noodgedwongen overgenomen. BAM is niet van plan het baggerbedrijf op eigen houtje voort te zetten. Het concern wil in 2003 een partner hebben gevonden.

Door het onderzoek door de Ondernemingskamer werd de baggerfusie destijds vertraagd. Of HBG-moeder BAM schadeclaims gaat indienen bij partijen die de zaak voor de Ondernemingskamer hebben gebracht (zoals de VEB), kon een woordvoerder in een reactie niet zeggen.

VEB-directeur Peter Paul de Vries vindt de uitspraak teleurstellend. Uit het arrest blijkt volgens hem dat zelfregulering bij bedrijven als het gaat om goed ondernemerschap niet werkt. 'De raad vindt dat er geen formele regels bestaan die zeggen dat aandeelhouders moeten worden geraadpleegd. Dat wisten wij ook wel, maar de vraag is wat dan wel de fatsoenregels zijn.'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden