Geen vuile trucks op Maasvlakte

In Europoort mogen op Maasvlakte 1 en 2 vanaf 1 januari 2013 alleen nog maar ‘schone’ vrachtauto’s rijden. Dat wil het college van B en W van Rotterdam....

ANP

De maatregel is bedoeld om de effecten op de luchtkwaliteit door het in gebruik nemen van de Tweede Maasvlakte volledig te compenseren. Alleen vrachtwagens waarvan de motor voldoet aan de zogenoemde Euronorm 5 mogen dan nog in de nieuwe milieuzone op de twee Maasvlaktes rijden.

Het college heeft besloten de maatregel nu bekend te maken, zodat de transportsector tijd heeft zich voor te bereiden. Ook de binnenvaart moet een bijdrage leveren. Binnenvaartschepen met vuile motoren mogen in 2025 niet meer op Rotterdam varen.

De vervoerdersorganisaties EVO en TLN vinden het geen goede oplossing en willen dat Rotterdam het plan intrekt. Bovendien, zeggen zij, komt de gemeente met buitensporige eisen voor vrachtauto’s die de milieuzone wel in mogen.

Op dit moment worden nog steeds nieuwe Euro 4-vrachtauto’s verkocht. Een milieuzone zoals wordt voorgesteld, met als minimum Euro 5, betekent dat ondernemers het wagenpark versneld moet afschrijven.

EVO en TLN zullen aandringen op wat zij een meer realistische aanpak vinden. Er zijn ook andere oplossingen vinden zij, bijvoorbeeld een betere spreiding over de dag van vrachtauto’s en de inzet van lange en zwaardere voertuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden