Geen vrouwen meer op de stadsbussen van Jeruzalem

JERUZALEM - In de stad waar vrouwen de meerderheid vormen, verdwijnen zij op advertenties steeds meer uit het straatbeeld. Deze week besloot de Israëlische busmaatschappij Egged dat zij een advertentiecampagne met afbeeldingen van vrouwen niet op de zijkant van de stadsbussen in Jeruzalem zal plaatsen. Het bedrijf vreest vandalisme van ultraorthodoxe joodse mannen.

Egged legt een uitspraak van het Israëlisch hooggerechtshof naast zich neer. De rechters oordeelden twee maanden geleden dat censuur van de vrouwenafbeeldingen in advertenties niet geoorloofd is. Egged, een van de grootste busbedrijven ter wereld, komt echter met een creatieve oplossing. In Jeruzalem zullen de groene bussen helemaal geen afbeeldingen meer van mensen - vrouwen zowel als mannen - voeren.

In Jeruzalem, maar ook in andere Israëlische plaatsen als Bnei Brak en Beit Shemesh, groeit de groep ultraorthodoxe joden snel. Een deel van de mannen binnen deze gemeenschap is fel gekant tegen advertenties in het straatbeeld waarop vrouwen zijn afgebeeld. Vrouwenbeeltenissen worden van de muren gerukt of met verf besmeurd.

In Jeruzalem, een stad die steeds religieuzer wordt, was de zelfcensuur van bedrijven op de advertentiemarkt al evident. In het centrum zijn geen advertenties meer te zien waarop vrouwen zijn afgebeeld. Banken die vroeger vrouwelijke actrices in hun campagnes gebruikten, doen dat nu met poppetjes of louter teksten.

De progressieve organisatie Yerushalmim ('Jeruzalemieten') probeert het tij te keren. Met een vrouwvriendelijke advertentiecampagne op de zijkanten van de groene Egged-bussen wilde de organisatie de precaire positie van de vrouwen in Jeruzalem voor het voetlicht brengen.

Beoogde tekst, onder de foto's van vier decent geklede, vrolijke vrouwen: 'Vrouwen van Jeruzalem, het is goed jullie te ontmoeten. Want Jeruzalem is van ons allemaal.'

Egged besloot deze week de advertentie, na maanden van gehakketak over bijvoorbeeld de lengte van de mouwen van de afgebeelde vrouwen, toch niet te gaan gebruiken. Een woordvoerder zegt: 'Het tonen van deze advertenties op bussen die door ultraorthodoxe wijken rijden, zou gevaar kunnen opleveren voor de passagiers. Ook zouden de voertuigen vernield kunnen worden.' Hij voegt eraan toe: 'In andere delen van het land blijft het mogelijk om personen op de bus af te beelden.'

Op internetfora spreken Israëliërs er schande van dat de nationale busmaatschappij buigt voor de eisen van de vrome joodse gemeenschap. 'Ultraorthodox=Ayatollahs', klinkt het, en: 'Wat is het verschil nog tussen sharia en halacha (de joodse wet, red.)?'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden