Nieuws Vreugdevuren

Geen vreugdevuur in Duindorp, ‘maar in onze gedachtes zal het niet doven’

De Haagse buurt Duindorp bouwt bij de jaarwisseling geen groot vreugdevuur op het strand. De organisator, de Duindorp Vreugdevuur Stichting, trekt de stekker uit de plannen. Scheveningen heeft nog geen beslissing genomen over een vreugdevuur op Oudejaarsavond.

Vreugdevuur begin dit jaar in Scheveningen. Beeld Hollandse Hoogte / Eric Brinkhorst

‘Het ontbreken van het vreugdevuur dit jaar zal een klap zijn, een klap voor vele honderden of misschien wel duizenden mensen die ons vreugdevuur een warm hart toedragen’, schrijft de Duindorp Vreugdevuur Stichting op Facebook. ‘Het vuur is nu van ons afgepakt, maar het vuur zal in onze gedachtes niet doven.’

Waarnemend burgemeester Johan Remkes liet dinsdag al weten dat de Haagse vreugdevuren hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan. Zo hebben de organisatoren nog altijd geen aansprakelijkheidsverzekering. Ook de politie en de brandweer zijn kritisch over de plannen. Ook een meerderheid van de gemeenteraad denkt dat de vreugdevuren niet haalbaar zijn. Het gemeentebestuur neemt hierover aanstaande dinsdag een definitief besluit.

De Duindorpse stichting wil ook geen andere evenementen rond de jaarwisseling organiseren. Zulke activiteiten zouden de rust in de wijk kunnen bewaren als er geen vreugdevuur is. ‘Deze bal ligt nu bij de gemeente zelf, want wij trekken onze handen overal van af.’

Opbouw van een vreugdevuur in Scheveningen.

Duindorp en Scheveningen bouwen elk jaar houtstapels op de stranden. Die worden aan het begin van het nieuwe jaar in brand gestoken. Dat ging begin dit jaar mis. Een vonkenregen trok over Scheveningen en richtte veel schade aan. Scheveningen en Duindorp bleken zich niet aan de afspraken te hebben gehouden en de gemeente greep nauwelijks in. Dit leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke. Dit jaar is de gemeente strenger.

Vroeger had vrijwel elke straat in Den Haag zijn eigen vreugdevuur. Bewoners gingen kerstbomen ‘rausen’ en maakten daar hoge stapels van. Dat leidde elk jaar tot rellen en schade. Daarom werden de vuren in de jaren negentig verplaatst naar het strand. Daar ontstond een wedstrijd tussen Duindorp en Scheveningen. De Scheveningse stapel was afgelopen jaarwisseling ruim 45 meter hoog, die van Duindorp bijna 49 meter.

Lees meer over de vreugdevuren:


Remkes: Scheveningse brandstapels maximaal 10 bij 10 bij 10 meter

De brandstapels voor de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp mogen maximaal tien bij tien bij tien meter groot worden. Dat heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes donderdag gezegd in een raadsdebat. 

Is dit het einde van de vreugdevuren in Den Haag?
Tijdens Oudejaarsnacht regende het gloeiende blokken houtskool in Scheveningen. Onze verslaggever Rik Kuiper wierp de volgende dag ter plekke de vraag op of er nog wel ruimte is voor de steeds groter wordende vreugdevuren. ‘Als je pech hebt, brandt het dorp af.’

Voorafgaand aan de vuurregen waren bewoners in Duindorp bezorgd. In 2016 groeide het vreugdevuur in Duindorp nog gestaag. Rik Kuiper ging langs bij de bouwers. ‘Je gaat het nooit ergens beter krijgen dan hier.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden