'Geen vrede zolang Assad niet weg is'

Vrede in Syrië is nog ver weg, bleek tijdens een overleg in Londen tussen de rebellen en 'de vrienden van Syrië'.

LONDEN - De vredesconferentie over Syrië in november in Genève staat op losse schroeven. De gematigde Syrische oppositie weigert te komen tenzij president Bashar al-Assad tot aftreden wordt gedwongen. Dit zei de leider van de Syrische Nationale Coalitie, Ahmad Jarba, dinsdag in Londen.


'De sultan moet weg', waarschuwde Jarba. 'Genève kan niet slagen en we kunnen niet meedoen als de conferentie ervoor zorgt dat Assad tijd wint en meer bloed verspilt van ons volk terwijl de wereld toekijkt.'


Westerse en Arabische landen hadden de gematigde oppositie kort daarvoor opgeroepen deel te nemen aan de vredesconferentie op 23 november. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague zei dat alle door het Westen gesteunde groepen moeten opdagen om te voorkomen dat extremistische partijen de overhand krijgen in Syrië.


'Als zij geen deel uitmaken van het vredesproces, zal het Syrische volk slechts de keuze hebben tussen Assad en extremisten', zei Hague vlak voor het begin van een bijeenkomst van de 'Vrienden van Syrië' waaraan twaalf landen deelnemen.


Naast de Britten zijn onder meer de VS, Frankrijk, Duitsland, Egypte, Qatar en Saoedi-Arabië betrokken bij het overleg in Londen. De bijeenkomst was bedoeld om de gematigde oppositie voor te bereiden op de vredesbesprekingen en de agenda te bespreken.


Hague zei dat de islamitische rebellen, die banden hebben met Al Qaida, een steeds belangrijke rol spelen in de strijd tegen Assad. Zij zijn niet geïnteresseerd in vredesoverleg. Ook zijn ze meerdere malen slaags geraakt met gematigde opstandelingen.


De westerse en Arabische druk op de oppositie kwam een dag nadat Assad liet weten dat hij geen belemmeringen zag voor deelname aan de presidentsverkiezingen in 2014.


De oppositie wil echter alleen deelnemen aan de vredesconferentie als Assad van tevoren belooft af te treden. Voor zijn vertrek naar Londen zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry dat er geen einde komt aan de bloedige burgeroorlog als Assad aanblijft. In het conflict zijn al zo'n 120 duizend doden gevallen.


Kerry: 'Als hij denkt dat hij de problemen kan oplossen door zich opnieuw verkiesbaar te stellen, kan ik hem zeggen dat deze oorlog niet zal eindigen.' Kerry had vlak voor de bijeenkomst een onderhoud met Jarba. Toen was al duidelijk dat Jarba van plan was op de bijeenkomst opnieuw te benadrukken dat Assad moest vertrekken. Dit bleek uit de tekst van zijn toespraak, die uitlekte.


Saoedi-Arabië gaat uit protest tegen de in zijn ogen passieve houding van de VS omtrent Syrië minder hecht samenwerken met Washington. Dat zei prins Bandar bin Sultan dinsdag tegen Europese diplomaten. Bandar bin Sultan is het hoofd inlichtingen van Saoedi-Arabië. Washington heeft volgens hem 'gefaald effectief te handelen' in de crisis in Syrië en het conflict tussen Israël en Palestina. Ook hekelde hij de verbetering van de relatie tussen de VS en Iran. Wat Saoedi-Arabië, een van de belangrijkste bondgenoten van de VS in het Midden-Oosten, gaat doen richting Washington zei de prins niet. Het land is een grote afnemer van Amerikaanse wapens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden