Geen vol hoofd meer nodig

Bij het ontwaken heeft Somberman een leeg hoofd. Het enige aanwezige in het hoofd is het besef dat het leeg is. Slaan wij nu gade hoe Somberman zich met dat lege hoofd door de dag beweegt.

Tijdens het scheren, automatische handeling die als het ware om een leeg hoofd vraagt, bezorgt hij zichzelf een flinke jaap in zijn wang. Jaap bloedt hevig, valt niet te stelpen. Met een dik pak verbandgaas op zijn plaats gehouden door vele pleisters gaat Somberman de deur uit, op weg naar zijn dagelijkse arbeid op de meubelafdeling van het warenhuis. De tram die hem er naar toe moet voeren vertrekt zonder hem, want hij vergeet in te stappen. Puur op intuïtie, waar geen vol hoofd voor nodig is, volgt hij de tramlijn en bereikt uiteindelijk het warenhuis, waar hij veel te laat aankomt.

Hij weet niet meer waar of wat zijn afdeling is. Eerst neemt hij de roltrap die hem naar de kelder brengt. Daar stommelt hij een tijdje rond. Dan neemt hij weer de roltrap naar boven en meldt zich bij de parfumerie-afdeling, waar men hem ervan verzekert dat hij aan het verkeerde adres is. Via verschillende afdelingen (o.a. die van de herenkleding, de chocolaterie, de sportartikelen en de lingerie) belandt hij op de meubelafdeling. Die voelt vertrouwd aan en hij besluit hier maar te blijven. Klanten die om informatie vragen zegt hij dat hij het ook niet weet. Aan het eind van de middag krijgt hij zijn ontslagbrief overhandigd, wegen, helaas, een onvermijdelijke bezuiniging.

Na lang rondgezworven te hebben arriveert hij, diep in de nacht, bij zijn huis. Zijn huissleutels liggen binnen op het gangtafeltje. Leunend tegen de deur, moederziel alleen, stroomt zijn lege hoofd vol met een nooit eerder gekend geluksgevoel. Tot zijn schrik. Anders zou hij Somberman niet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.