Geen voer voor advocaten

Hoofdredacteur Arno Kantelberg van Nieuwe Revu onthult dat de advocaat van acteur Rick Engelkes contact met hem heeft gezocht, omdat diens cliënt ongelukkig was met het interview dat het blad met Engelkes had....

Gijs Zandbergen

Wat dat betreft moet Kantelberg echter ook de rest van het nummer eens tegen het licht houden, want dat staat bol van humorloze quootjes, plaatjes en meninkjes over van alles, nog wat en iedereen. (Antillianen, Rachel Hazes, Marokkanen, halfblote serveersters en de voetbalcompetitie.) Typisch een aflevering voor de wachtkamer: zodra je wordt binnengeroepen leg je het weg en ben je de inhoud vergeten.

Een reden voor de magere inhoud kan zijn dat het blad geen interview bevat van Frénk van der Linden. In HP/De Tijd valt te lezen dat Van der Linden voor 45 duizend euro tien 'gezichtsbepalende' interviews zou maken. Dat moeten er meer worden voor hetzelfde geld, want Nieuwe Revu moet bezuinigen. Van der Linden weigert en heeft ook al een advocaat ingeschakeld.

Meer leedvermaak in HP/De Tijd: de linkse Duitse undercoverjournalist Günther Wallraff is verstrikt geraakt in zijn eigen web en het verhaal vorige week in Vrij Nederland over de machopappa's klopt niet. Althans, de bijgeleverde statistieken staan haaks op de tekst. HP/De Tijd pesterig: 'Wanneer, zoals bij VN, niet alleen de auteur van het artikel een vrouw is, maar ook de hoofdredacteur, dan wordt de kans op ongelukken nog groter. Alles statistische gesproken natuurlijk.'

Je moet maar durven. De tweekoppige mannelijke hoofdredactie van HP heeft haar mannelijke redacteur Marcel van Roosmalen op pad gestuurd om te rapporteren over de effecten van de crisis onder beter gesitueerden. Wat doet Van Roosmalen? Hij is opgegroeid in Velp. Daar ging hij dus naar toe. Andere plaatsen vielen af. Schaamteloos schrijft hij erbij: 'op grond van dubieuze journalistieke criteria, zoals het ontbreken van bijvoorbeeld een station'. Hij komt er nog mee weg ook. Dat krijg je als mannen elkaar wat te doen geven. Statistisch gezien, natuurlijk.

Het pijnlijke zit hem ook in het feit dat Vrij Nederland een prima nummer heeft afgeleverd, met een leerzaam interview met Jeroen Pauw, die over zijn ex-NOVAcollega's Felix Rottenberg en Matthijs van Nieuwkerk dingen zegt, waar een beetje advocaat brood in ziet. Het nummer heeft voorts een reportage uit camping Bakkum, wat vanaf station Castricumal gauw een uurtje lopen is. Opvallend is ook het verhaal met ex-schrijfster Aleida Leeuwenberg, ooit geloofd en geprezen, nu postbode te Amsterdam.

Zo gaat het soms met carrières, waarvan deze week de meest in het oog springende die van Arnold Schwarzenegger is. Elsevier schetst de levensloop van de Oostenrijkse leerling-timmerman, net als Leeuwenberg kind van 'foute' ouders. Onduidelijk is alleen of de kandidaat-gouverneur van Californië links of rechts is, voorzover dat onderscheid nog bestaat. Ex-ABN-topman Jan Kalff is in elk geval geen linkse jongen. Het lid van de commissie-Tabaksblat bekritiseert de eigen aanbevelingen over het beperken van het aantal commissariaten. De politieke kleur van VARA-coryfee Astrid Joosten blijft daarentegen wat onduidelijk. Zelf zegt ze dat ze naar rechts is opgeschoven. Maar dat zo zijnde, werkt ze als Bekende Nederlander onbezoldigd voor een aantal goede doelen. Dat kan van de Postcodeloterij niet worden gezegd, beweert ze. 'Die hangt van geld en luxe aan elkaar.' Is dat niet iets voor advocaten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden