Geen vliegvakantie vanwege ons dochtertje?

Lezers vragen andere lezers om raad bij problemen en dilemma's.

null Beeld Intermediar
Beeld Intermediar

Mijn dochter van 11 heeft vliegangst. De laatste keer dat wij met haar hebben gevlogen, is vier jaar geleden. Toen wilde ze ook niet en heb ik haar moeten overhalen. De laatste jaren zijn wij met ons gezin van vijf in de buurt op vakantie geweest, maar komende zomer willen wij graag naar Griekenland vliegen. Mijn dochter weigert pertinent mee te gaan. Respecteer ik de vliegangst van mijn dochter en plan ik een vakantie op een locatie die met de auto is te bereiken, of zeg ik haar dat wij haar ouders zijn en dat wij beslissen waar we naartoe gaan en hoe?

Concessies doen

Inderdaad. Uw dochtertje gaat boven alles neem ik aan. Ga gewoon met de auto naar Spanje of Italië. Als je kinderen hebt, heb je ze levenslang. En zolang uw dochtertje nog mee op vakantie gaat, pas je je maar aan. Jullie zijn haar ouders. En dat betekent dat jullie concessies moeten doen. Vliegvakanties halen jullie later maar in, als ze de deur uit is.

Krijn Schoonderwoerd (57), Leiden.

Een pilletje

Check eerst bij uw dochter of ze los van haar vliegangst een vakantie in Griekenland wel leuk vindt. Zin hebben om ergens naartoe te gaan verlaagt namelijk de vliegangst. Overleg met uw huisarts of een vliegangsttherapie of een bezoek aan een psycholoog nodig is. Vliegangst is soms een symptoom van andere persoonlijkheidsproblemen. Gaat het om incidenteel vliegen, dan is een pilletje (Oxazepam, Propranolol) ook een uitstekende en door artsen veel voorgeschreven remedie.

Oscar Postuma (66), Arnhem.

Therapie

Het hebben van vliegangst is geen manier van afzetten tegen ouders' wil. Neem de (ir)rationele angst van uw dochter serieus. Uw dochter wil ook heus naar Griekenland, zon, zee en strand. De reis belet haar. Geef haar therapiemogelijkheden, dan lossen de vliegangst en uw vakantieprobleem vanzelf op.

Carolien Kamphuis (29), Enschede.

De andere kinderen

Ik begrijp uit uw bericht dat u naast uw dochter van 11 nog twee andere kinderen heeft. Wat willen zij? Gaan ze al vier jaar met veel plezier met de auto op vakantie of is Griekenland ook iets dat zij graag willen? U heeft drie kinderen en het draait dus niet alleen om uw dochter van 11.

Karlijn (25), Tilburg.

Vliegen medeoorzaak

Ik heb als kind regelmatig tegen mijn zin met grote angst moeten vliegen. Ik ben ervan overtuigd dat dit mede oorzaak is voor mijn ernstige vliegangst. Vliegen vermijden vergroot de angst óók. Ik heb goede ervaringen met stichting Valk. Daar kunnen ze uw dochter én u leren omgaan met haar angst.

Sanne Krijgsman (34), Amsterdam.

Geen schuldgevoel

Om te beginnen moet u de angst van uw dochter serieus nemen. Nu lijkt haar angst alleen een obstakel voor de rest van het gezin. Er zijn manieren om van vliegangst af te komen. Dat zou winst voor iedereen zijn. En anders inderdaad maar bestemmingen zoeken waarbij niet gevlogen hoeft te worden. Probeer haar niet met een schuldgevoel op te zadelen. Angst is vooral voor haarzelf naar.

Margriet Stel (59), Lelystad.

Wat te doen met vergeetachtige assistente?

Als leidinggevende in een kleine onderneming heb ik te maken met een assistente (62) die in toenemende mate vergeetachtigheid vertoont. Het gaat zover dat ik vrees dat ze zich in het beginstadium van dementie bevindt. Natuurlijk heb ik dit met haar besproken, maar volgens haar is er niets aan de hand. Ondertussen stapelen de vervelende gevolgen zich op en valt het ook andere medewerkers op. Wat te doen? Rationeel weet ik dat het zo niet veel langer kan, maar ik waardeer haar om haar plezierige karakter en haar grote bijdrage aan onze onderneming in de afgelopen jaren.

Naam bij redactie bekend

Onze vraag is: wat zou u doen? Mail uw antwoord (maximaal 110 woorden) voor maandag 20 april 2015 naar: wzud@volkskrant.nl Heeft u een dilemma en wilt u advies van andere lezers? Mail dan uw probleem (max. 110 woorden) naar: wzud@volkskrant.nl

Vermeld altijd uw volledige naam, leeftijd en woonplaats. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen in te korten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden