Geen vervolging voor ziekenhuisbrand Almelo

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie ziet af van vervolging van betrokkenen bij de brand in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in september 2006. Ook het ziekenhuis zelf wordt niet vervolgd.

Dat zei hoofdofficier van justitie Ben Hendriks in Almelo dinsdag bij de presentatie van het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de brand in de operatiekamer.

Onderzoek van justitie en van de inspectie bracht geen eenduidige oorzaak voor de brand aan het licht bracht. Daarom kan geen nalatigheid van individuele personen worden vastgesteld.

Verwijt

Ook het ziekenhuis zal zich niet voor de rechter hoeven te verantwoorden. Hoewel de inspectie de instelling veel verwijt zijn er volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen hele duidelijke normen voor het onderhoud en de vervanging van apparatuur. Daarom kan het OM de instelling niet vervolgen.

Toch zegt de inspectie dat ook de leverancier van de anesthesiezuilen, Dräger Medical Netherlands, steken heeft laten vallen bij het onderhoud. In 1997 had binnen de anesthesiezuil de zuurstofslang vervangen moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Toen Dräger in 2003 het onderhoud van de zuilen aan het ziekenhuis overdroeg, heeft het bedrijf deze nalatigheid niet gemeld. Ook heeft Dräger Twenteborg toen niet goed voorgelicht over het onderhoud.

Het bestuur van het Twenteborg Ziekenhuis stelt in een reactie vast dat de leverancier geheime onderhoudsvoorschriften heeft onthouden aan het ziekenhuis, waardoor de veiligheid in het geding kwam. Dat is volgens het ziekenhuisbestuur gebeurd om commerciële redenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden