Geen vervolging 'pedofiele' topambtenaar

Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek om de topambtenaar van het ministerie van Justitie te vervolgen, afgewezen. Dat heeft een persraadsheer van het hof maandag gezegd....

ANP

De tot levenslang veroordeelde Koerd Hüseyin Baybasin eiste bij het gerechtshof dat het Openbaar Ministerie (OM) de justitieman voor de strafrechter zou brengen. Volgens de Koerd heeft de ambtenaar zich namelijk schuldig gemaakt aan kindermisbruik.

Baybasin zit in Nederland een levenslange straf uit wegens moord, uitlokking van moord, gijzeling, drugsproductie en deelname aan een criminele organisatie. Hij meent dat tegen hem een nepproces met afgeluisterde gesprekken in elkaar is gezet om hem de mond te snoeren over de vermeende pedofiele gedragingen van de topambtenaar. Die zou seks hebben gehad met meerdere minderjarige jongens in Turkije.

Het OM besloot eerder na een oriënterend onderzoek de topman van justitie niet te vervolgen, omdat daar ‘geen enkele grond’ voor was. Vervolgens is oud-recherchechef Klaas Langendoen in opdracht van de advocaat van Baybasin, Adèle van der Plas, onderzoek naar de zaak gaan doen. Daarin is nieuw bewijsmateriaal naar boven gekomen, dat volgens de raadsvrouw ‘zeer belastend’ voor de topambtenaar is.

Langendoen reisde naar Turkije af en heeft een verklaring van een van de politiemannen gekregen, die de topambtenaar tijdens een bezoek aan Turkije heeft beveiligd. Deze beveiliger bevestigt dat de justitieman een jongetje van ongeveer 14 jaar onder ‘straatkinderen’ voor de topambtenaar heeft geregeld. De jongen vertelde na afloop dat hij seks met de Nederlandse ambtenaar had gehad.

Ook is er een verklaring op videoband van het toenmalige slachtoffer zelf, die vertelt dat hij seks met de Nederlandse overheidsdienaar had. Zowel de beveiliger als de persoon die zegt te zijn misbruikt, herkenden de ambtenaar op een foto, aldus Langendoen.

Het hof wees het verzoek af, omdat het te ruim was geformuleerd en onvoldoende concreet werd gemaakt, aldus de persraadsheer. Ook vindt het gerechtshof in Den Haag dat de eis onterecht is gedaan, omdat er nooit officieel aangifte is gedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden