Geen vervolging officier van justitie Van Delft na valse doodsbedreiging

Het Openbaar Ministerie ziet af van strafvervolging tegen de Bredase officier van justitie Lucas van Delft wegens valse melding van doodsbedreigingen. Het OM heeft de strafzaak 'op gronden van billijkheid en doelmatigheid' geseponeerd.

Foto ANP

De disciplinaire maatregel die Van Delft zal worden opgelegd, wordt als straf voldoende geacht. Wat die disciplinaire maatregel behelst, is overigens nog niet bekend. Taco van der Dussen, de advocaat van Van Delft, zei op Omroep Brabant dat daarbij kan worden gedacht aan 'overplaatsing, degradatie, een tijdelijke of definitieve loonsverlaging'.

Van Delft, die was belast met de bestrijding van de zware criminaliteit in het arrondissement Zeeland/West-Brabant, had vorig jaar met een anoniem telefoontje gesuggereerd dat de Brabantse onderwereld had gedreigd hem te zullen liquideren. Daarmee wist Van Delft af te dwingen dat hij en zijn gezin 2,5 maand werden ondergebracht op geheime locaties. Later werd met bewakingsbeelden van het Bredase filiaal van Mediamarkt vastgesteld dat Van Delft zelf de prepaid-telefoonkaart had gekocht waarmee het bewuste telefoontje was gepleegd. De officier, die sinds 1998 werkzaam was bij het OM, werd daarop geschorst. Het landelijk parket onderzocht of hij voor het delict ambtsdwang - een misdrijf tegen het openbaar gezag - moest worden vervolgd. Daarop staat een straf van maximaal vier jaar.

In een interview in NRC Handelsblad gaf Van Delft toe een valse melding bij Misdaad Anoniem te hebben gedaan, maar dat dit niet wilde zeggen dat de bedreigingen aan zijn adres ook fictief waren. Als een van de twee officieren die in zijn arrondissement zijn belast met de bestrijding van de zware criminaliteit in Brabant stond hij voortdurend bloot aan intimidatie. 'Op verschillende momenten kwam er informatie uit het drugsmilieu dat ik geliquideerd zou worden of ernstig gevaar liep. Dat trok een zware wissel op mij.'

Politiebewaking

Van Delft kreeg weliswaar politiebewaking, maar vroeg zich af of die hem kon vrijwaren van het geweld waarvan hij dagelijks getuige was. Zo was hij op 11 november 2015 na een bomaanslag op 63-jarige inwoner van Breda op de plaats delict. 'Ik stond 's nachts tussen de stukken vlees van het uit elkaar gespatte slachtoffer. Er lag ook nog een been van hem. Toen dacht ik: dat gaat mij dus ook overkomen. Dat heeft me over de rand geduwd.' Daags erna heeft hij de doodsbedreiging aan eigen adres geuit, in de - gegronde - hoop dat daarop de bewaking zou opgevoerd. 'Een noodsprong', noemde Van Delft deze valse melding.

Van Delft houdt staande dat hem kort tevoren 'in vertrouwen' was gemeld dat binnen de onderwereld plannen voor zijn liquidatie werden beraamd. Van wie die tip afkomstig was, heeft hij tot dusverre niet willen vertellen omdat de tipgever daardoor zelf aan levensgevaar zou worden blootgesteld. Volgens het AD zou de tipgever een advocaat zijn. De doodsbedreigingen aan het adres van Van Delft zouden afkomstig zijn van de motorclub Satudarah en The Grass Company, het wietimperium van de broers Van Laarhoven (van wie er een - Johan - in Thailand is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 103 jaar, waarvan hij 20 jaar zal moeten uitzitten).

Meer over