Geen vertrekpremie meer voor Albanezen: 'het is een veilig land'

Albanezen die ten onrechte een beroep doen op asiel in Nederland krijgen bij vertrek niet langer 200 euro per volwassene en 40 euro per kind mee.

Klaas Dijkhoff schikt zijn das. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Vreemdelingenzaken) schrapt per direct deze vergoeding, die bedoeld was om vrijwillig terugreizen te bevorderen. 'Albanië is een veilig land. We moeten duidelijk maken dat het geen zin heeft hier asiel aan te vragen.'

Dat zegt Dijkhoff tegen de Volkskrant. Albanezen, maar ook Serviërs en andere inwoners van de westelijke Balkan, vragen maandelijks met enkele honderden asiel aan in Nederland. Zij weten dat ze worden afgewezen. Maar doordat de wachttijd totdat zij in procedure kwamen eerder dit jaar opliep tot acht maanden, worden ze toch verleid naar Nederland te reizen.

Dijkhoff: 'Een azc is sober, voor Nederlandse begrippen, maar als je uit een land komt waar je niet zoveel perspectief hebt, is het kennelijk toch aantrekkelijk. Het is inclusief onderdak en eten.' De vergoeding voor terugreizen was volgens Dijkhoff 'puur pragmatisme', maar hij wil er nu toch vanaf.

'We hebben een asielsysteem dat is ingericht voor vluchtelingen. Maar mensen houden zich niet aan systemen. Net als bij subsidieregelingen. Juridisch pakt het zo uit dat je iedereen die het woord 'asiel' uitspreekt met veel waarborgen in procedure moet nemen. Met ons beleid gaan we veel duidelijker maken dat dat niet de bedoeling is. Je krijgt ook een inreisverbod van twee jaar voor de EU als je uit een veilig land komt en bent afgewezen in de asielprocedure.'

Het hele interview

Nederland kent Klaas Dijkhoff door zijn koelbloedige optreden in de vluchtelingencrisis. Een gesprek met een man die graag het stuur vasthoudt. Lees het interview (+).

De staatssecretaris verwacht dat de wachttijd deze herfst zal teruglopen naar zeven weken, nu de piek in de vluchtelingenstroom door de Turkije-deal flink is gedaald. Een algemene asielprocedure duurt acht dagen.

Dijkhoff: 'Voor de Nederlandse samenleving kan het goedkoper zijn iemand wat geld mee te geven, dan verzeild te raken in een ingewikkeld traject met eindeloze procedures. Maar ik heb nooit gevonden dat iemand er recht op heeft. En nu de Raad van State het principe van veilig land voor Albanië onlangs heeft goedgekeurd, vind ik die 200 euro ook niet meer passen. Ik weet niet of het meteen zal leiden tot een daling in de instroom. We zullen de effecten in de gaten houden.'

Voor 2017 gaat de op Prinsjesdag gepresenteerde begroting van Veiligheid en Justitie uit van 42 duizend asielzoekers. 'Dat is een prognose, geen streefcijfer', zegt Dijkhoff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden