'Geen verrassing voor pensioenstelsel'

Nederland staat 'geen verrassing' te wachten bij nieuwe EU-regels voor pensioenfondsen. Dat zei Europees Commissaris Maros Sefcovic woensdag tijdens een gesprek met leden van de Tweede Kamer.

Logo's van Nederlandse pensioenfondsesn Beeld ANP
Logo's van Nederlandse pensioenfondsesnBeeld ANP

Hij ziet geen problemen met het Nederlandse pensioenstelsel. 'Dat is een van de beste in Europa, zo niet in de wereld.' Maar er zijn andere EU-landen waar wel moeilijkheden zijn met pensioenfondsen, constateert Sefcovic. Het is daarom volgens hem belangrijk dat er in dit veld wat meer regulering komt.

De Kamer wil dat Brussel zich helemaal niet bemoeit met de pensioenen. Toenmalig minister Henk Kamp van Sociale Zaken sprak eerder de vrees uit dat het lastiger wordt voor fondsen om pensioen uit te keren als de Europese plannen doorgaan.

Sefcovic beloofde dat in de pensioenplannen rekening zal worden gehouden met 'de karakteristieken en sterke punten' van het Nederlandse pensioenstelsel. 'We weten hoe gevoelig dit punt in het Nederlandse parlement ligt en er zal daarom nog veel overleg over dit onderwerp volgen', voegde hij eraan toe.

De Kamer heeft begin dit jaar Pieter Omtzigt (CDA) aangesteld als speciale rapporteur om de bemoeienis van de Europese Commissie met onze pensioenen in de gaten te houden. Hij drong er in het gesprek op aan om een aantal voornemens op dit gebied terug te trekken. Het is beter om pensioenfondsen een nationale verantwoordelijkheid te laten blijven, benadrukte hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden