nieuwsquarantaine

Geen verplichte thuisquarantaine voor terugkeerders uit risicolanden

Reizigers die uit landen komen met veel coronabesmettingen hoeven niet verplicht in quarantaine. Wel vraagt het Kabinet hen nogmaals dringend om 14 dagen thuis te blijven als zij uit landen of gebieden terugkeren met een oranje reisadvies.

Medewerkers van de GGD ondervragen reizigers op luchthaven Schiphol. Reizigers uit risicogebieden worden achter de douane gecontroleerd op coronaklachten. Beeld ANP
Medewerkers van de GGD ondervragen reizigers op luchthaven Schiphol. Reizigers uit risicogebieden worden achter de douane gecontroleerd op coronaklachten.Beeld ANP

‘Deze oproep gold al en is ook bekend gemaakt bij de reizigers, maar is extra urgent nu het aantal besmettingen oploopt in Europa en ook in Nederland, schrijft het kabinet vrijdagavond in een Kamerbrief. ‘Hierdoor kunnen we voorkomen dat vakantiegangers het coronavirus meenemen naar Nederland en het virus zich verder verspreidt met alle gevolgen van dien.’

Het kabinet onderzoekt met spoed of en hoe reizigers geregistreerd kunnen worden, bijvoorbeeld met passagierslijsten, en hoe het best steekproefsgewijs gecontroleerd kan worden of mensen zich houden aan de thuisquarantaine, bijvoorbeeld door het nabellen van de GGD. Ook onderzoekt het kabinet of het mogelijk is reizigers uit gebieden en landen met een oranje reisadvies bij aankomst op Schiphol te testen. Volgende week komt daarover meer duidelijkheid.

Campagne

Er komt een campagne met extra voorlichting over thuisisolatie voor iedereen die met het vliegtuig, de boot of de auto terugkeert in Nederland. De brief aan de Tweede Kamer zou er eigenlijk al eerder op de dag zijn, maar volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid waren er nog allerlei juridische hobbels.

De maatregelen zijn hoe dan ook aanzienlijk minder streng dan waarop was aangedrongen, onder meer door een aantal deskundigen. Zo hadden gezondheidseconoom Xander Koolman en oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Wim Schellekens betoogd dat de stijging van het aantal coronabesmettingen zo zorgelijk is, dat het kabinet meteen de teugels moet aantrekken. Maar iets als een quarantaineplicht voor terugkeerders uit risicolanden blijkt juridisch lastig.

Passagiers met klachten

De zorgen nemen toe over mogelijke extra besmettingen door het groeiend aantal terugkeerders uit landen met veel besmettingen. Bovendien gelden in vliegtuigen de afstandsregels niet. Sinds juni zijn zeker 56 vluchten geland op Schiphol waarvan bekend is dat daarin een of meerdere besmette personen zaten.

Daarom had het kabinet het Outbreak Management Team een nieuw advies gevraagd. Op verzoek van minister De Jonge (Volksgezondheid) sprak het crisisteam dinsdagochtend over het testen van reizigers uit risicogebieden, inclusief degenen zonder symptomen. Nu moeten alleen passagiers met klachten een coronatest ondergaan.

Het RIVM heeft de indruk dat niet alle terugkeerders uit de risicolanden zich aan de gevraagde thuisquarantaine houden, maar heeft daarvan geen harde cijfers. Niet alleen in Nederland, ook in andere landen stijgt het aantal besmettingen. Onder meer Kroatië en Barcelona hebben recentelijk code oranje gekregen.

Verzuimmelding

Het kabinet doet een beroep op werkgevers en scholen om te stimuleren dat werknemers en scholieren niet de deur uit gaan. Het kabinet vraagt werkgevers ook om de werknemers in quarantaine zo veel mogelijk thuis te laten werken. Scholen worden opgeroepen om samen met ouders en kinderen thuisonderwijs mogelijk te maken tijdens de thuisquarantaine. Ook hoeft dan van het kabinet geen verzuimmelding bij de leerplichtambtenaar gedaan te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden