'Geen verplicht Nederlands meer voor immigranten'

Immigranten hoeven niet meer verplicht Nederlands te leren, behalve als ze een baan hebben waarin dat nodig is, zoals bij het contact met patiënten of leerlingen of als de staat werkgever is. Daarnaast moeten inburgeringscursussen vervangen worden door niet-verplichte cursussen waarin waarden en vaardigheden van democratisch burgerschap worden geleerd en geoefend.

In een klaslokaal in een Rotterdamse school volgen 25 Turkse imams een spoedcursus inburgeren. ANP Beeld
In een klaslokaal in een Rotterdamse school volgen 25 Turkse imams een spoedcursus inburgeren. ANP

Dat staat in het advies dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) vandaag heeft gepresenteerd aan minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel. De rode draad in het advies is dat het tijd is om anders te gaan aankijken tegen mensen uit andere landen die zich in Nederland willen vestigen. De basishouding moet er een zijn van 'ja, mits' in plaats van 'nee, tenzij'.

Migratiedebat
Nu worden migranten in Nederland veelal gezien als mensen die een last zijn en die zo veel mogelijk geweerd moeten worden. Maar Nederland moet hen juist zien als mensen die een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. De negatieve toon van het migratiedebat ontmoedigt de komst van mensen die Nederland juist graag ziet komen.

Welkom
Mensen die een positieve economische bijdrage leveren aan de samenleving en die dus zelfredzaam zijn, zijn welkom. Zowel kennismigranten zijn van belang voor de Nederlandse economie als arbeidskrachten voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Ook zegt de RMO dat migratiepolitiek zich moet onthouden van het stellen van culturele eisen aan migranten.

De toegang tot de arbeidsmarkt, de verzorgingsstaat en het politieke systeem zou trapsgewijs plaats moeten vinden. Hoe langer de migrant in Nederland is, hoe meer toegang hij moet krijgen tot voorzieningen van de verzorgingsstaat.

Verdragen
Overigens benadrukt de RMO dat de migratiestroom naar Nederland voor driekwart is geregeld in internationale verdragen. De organisatie pleit ervoor om de selectie van de migranten die buiten de verdragen vallen op een doordachte en positieve manier in te vullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden