Geen verlof voor dubieuze disco

Met de wet Bibob kan een gemeente onderzoek doen naar de antecedenten van mensen en bedrijven. Amsterdam tracht zo de georganiseerde misdaad tegen te houden....

Van onze verslaggevers Marc van den Eerenbeemt Jan Meeus

De weigering stoelt op onderzoek op basis van de wet Bibob. De gemeente vreest dat de vergunning wordt misbruikt voor investering van crimineel geld. De panden waren onder de vorige eigenaar ook al symbool voor de greep van de georganiseerde misdaad op het Amsterdamse vastgoed.

De nieuwe eigenaar van de panden is een vennootschap die is gelinkt aan de Israëlische familie E., een clan die begin jaren negentig door de Amsterdamse politie werd beschouwd als de bank van de onderwereld. Deze vennootschap, Lamwet BV uit Amsterdam, heeft een telg van de familie E. als bestuurder. Lamwet is eigendom van IRL Antilles NV, een rechtspersoon met als thuisbasis Curaçao, op 7833 kilometer afstand van de Halvemaansteeg.

De familie E. dreef ruim tien jaar geleden in het hart van Amsterdam vijf wisselkantoren, die onderwerp werden van het beroemde Gouden Kalf-onderzoek naar illegale wisselpraktijken. Dat onderzoek gaf voor het eerst een onbelemmerd zicht op het bestaan en de omvang van een illegaal bankcircuit in Amsterdam.

De vijf kantoren bleken toen in zeven maanden een totaalomzet te hebben geboekt van 170 miljoen gulden, bijna tachtig miljoen euro. Ruim zeventig miljoen euro daarvan bleek afkomstig van 'heel andere activiteiten' dan het wisselen van geld voor toeristen, aldus de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa. 'De wisselkantoren speelden een belangrijke rol in het onwettige geldverkeer. 90 Procent van de omzet werd gevormd door grote valutatransacties, vermoedelijk verkregen door valuta-aanbod van drugshandelaren.'

De twee panden aan de Halvemaansteeg kwamen vorig jaar al in het nieuws. Ze waren door de Kroonenberg Groep, een van de grootste bezitters van onroerend goed in Amsterdam, verhuurd aan de Bayside Beach Club. Deze tropische discotheek werd gefinancierd door Robbie A. alias de Sigaar, de veroordeelde kopman van een drugsorganisatie.

De club liep slecht en de huur werd niet betaald. Kroonenberg liet de zaak in 2001 ontruimen, waarna de Sigaar een vergoeding eiste voor de verbouwing, inventaris en goodwill. Kroonenberg weigerde, waarna een zeer dreigende sfeer ontstond. De eigenaar besloot daarop het pand - inclusief het probleem met de huurder - over te dragen aan Bertus Lüske, een omstreden vastgoedhandelaar . De politie waarschuwde zowel Kroonenberg als Lüske voor aanslagen.

Kroonenberg-directeur Erik Bos vertelde in augustus 2003 in de Volkskrant dat zijn bedrijf zich zo bedreigd voelde dat de zaak werd verkocht aan de weerspannige huurder. Lüske werd diezelfde maand geliquideerd. De aanslag is nooit opgehelderd.

Het mislukte avontuur rond de Bayside Beach Club weerhoudt de familie E. er niet van de exploitatie van de panden weer in tropische sferen te zoeken, nu met de club Copa Cabana Ipanema. Pandeneigenaar Lamwet BV heeft bij het kadaster een niet-bestaand telefoonnummer opgegeven. De gemeente bevestigt dat binnenkort een besluit wordt genomen over de aangevraagde vergunning. De vraag of er een integriteitsonderzoek is gehouden, wil de gemeente 'op principiële gronden' niet beantwoorden.

Wel is zeker dat Amsterdam behoort tot de gemeenten die de wet Bibob hebben verankerd in het eigen beleid. Een insider: 'Een paar jaar geleden hadden de E.'s in de Halvemaansteeg rustig hun gang kunnen gaan. Wat kun je ook doen tegen een rechtspersoon uit de Antillen, waaraan je verder niets kunt zien? Nu kan de gemeente eindelijk optreden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden