NieuwsGeslachtsverandering

Geen verklaring van de arts meer nodig bij verandering geslacht op geboorteakte

Transgenders die de vermelding van het geslacht op hun geboorteakte willen laten wijzigen, hebben voortaan geen deskundigenverklaring van een arts of psycholoog meer nodig. Daarmee wordt de procedure voor geslachtsverandering eenvoudiger.

Remco Meijer
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming dinsdag in internetconsultatie heeft gegeven. Voor de vereenvoudiging, die hij in april in een brief aan de Kamer aankondigde, is een aanpassing van de zogenoemde Transgenderwet uit 2014 nodig. Gemiddeld passen ruim 500 personen per jaar hun geslacht aan.

De nieuwe procedure gaat in twee etappes. De transgender maakt zijn voornemen in eerst instantie schriftelijk kenbaar bij de burgerlijke stand van zijn woonplaats. Dat hoeft niet zijn geboorteplaats te zijn. Na ten minste vier en maximaal twaalf weken bevestigt de aanvrager in persoon zijn wens bij de ambtenaar van de burgerlijke stand, die de identiteit van de betrokkene controleert en de geboorteakte aanpast. De aanvrager behoudt hetzelfde burgerservicenummer, wat identiteitsfraude moet voorkomen.

Tegen de deskundigenverklaring, die ongeveer 250 euro kost, waren in de praktijk bezwaren gerezen. Ze zou behalve duur ook onnodig zijn. De verklaring was in de wet opgenomen om te vermijden dat mensen in een opwelling hun geslacht zouden willen wijzigen. Ze conflicteert ook met het zelfbeschikkingsrecht.

Rechter

Voor jongeren onder de 16 jaar loopt het wijzigingsverzoek via de rechter, vanwege de extra zorgvuldigheid die nodig is bij deze groep. Wie spijt krijgt van een wijziging op de geboorteakte, kan deze eenmaal terug veranderen. Derde of volgende wijzigingen (die weinig voorkomen) moeten betrokkenen voorleggen aan de rechtbank. ‘Het kabinet meent dat als iemand na tweemaal wisselen nogmaals het geslacht wenst te wijzigen, dat een reden is om alert en extra zorgvuldig te zijn’, staat in de toelichting bij het wetsvoorstel. De rechter moet dan ‘de innerlijke overtuiging’ van de betrokkene toetsen.

De procedure voor wijziging van de geslachtsregistratie staat los van de eventuele medische procedure voor een lichamelijke geslachtswijziging. De vereenvoudiging is het gevolg van een evaluatie van de Transgenderwet, uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

LEES OOK:

Twee jaar geleden publiceerde het Sociaal- en Cultureel Planbureau een rapport over de zorgelijke positie van transgenders. U kunt hier het artikel teruglezen dat de Volkskrant daarover schreef.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden