nieuwsvreugdevuren

Geen vergunning voor vreugdevuur Scheveningen en Duindorp

Scheveningen en Duindorp krijgen geen toestemming voor de traditionele vreugdevuren op het strand. Dat heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes van Den Haag dinsdag bekendgemaakt.

Opbouw van de vreugdevuren op het strand van Scheveningen (links) en Duindorp, december 2018. Beeld Dick Teske
Opbouw van de vreugdevuren op het strand van Scheveningen (links) en Duindorp, december 2018.Beeld Dick Teske

‘Vanzelfsprekend begrijpen wij dat (...) de teleurstelling bij de organisatoren, de bouwers en andere betrokkenen groot is’, schrijft Remkes aan de gemeenteraad. Volgens de burgemeester heeft de gemeente geprobeerd de bouwers te helpen met het aanvragen van de vergunning. Maar het stadsbestuur twijfelt aan ‘de professionaliteit van de organisaties’.

Duindorp en Scheveningen stuurden dit weekend nog een offerte aan de gemeente door voor de vereiste aansprakelijkheidsverzekering. De premie bedroeg 15 duizend euro per locatie met een eigen risico van 50 duizend euro voor personenschade. Het totale eigen risico kon echter hoger uitvallen. Het stadsbestuur wil niet garant staan en stelt dat er alleen een offerte van een tussenpersoon is, niet van een verzekeraar.

Stikstof

Het lijkt bovendien niet mogelijk om de uitstoot van stikstof elders te compenseren, wat nodig is voor de kwetsbare Natura 2000-(duin)gebieden. Het is volgens de gemeente niet duidelijk ‘hoe een grote hoeveelheid pallets op het strand kan worden ontstoken, zonder dat de bescherming van het milieu zich hiertegen verzet’.

De organisatoren zouden dit jaar ook verantwoordelijk zijn voor het publiek. Duindorp en Scheveningen stellen dat zij besloten feesten willen organiseren voor (maximaal) 2.500 bezoekers per locatie. Ze wilden niet verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van bezoekers buiten het evenemententerrein. Eerdere jaren zeiden de organisatoren dat de opbouw en het vuur wel 300 duizend kijkers trok.

Brandweer bezig met nablussen de dag na de vonkenregen bij de boulevard van Scheveningen die ontstond door het vreugdevuur op het strand. Beeld ANP
Brandweer bezig met nablussen de dag na de vonkenregen bij de boulevard van Scheveningen die ontstond door het vreugdevuur op het strand.Beeld ANP

Als gevolg van de vonkenregen afgelopen jaarwisseling boven Scheveningen-Dorp, stelde de gemeente dit jaar strenge eisen aan de vuurstapels. Zo mochten ze niet groter dan 10 bij 10 bij 10 meter worden. De Scheveningse stapel was afgelopen jaarwisseling ruim 45 meter hoog, die van Duindorp bijna 49 meter. De (door de bouwers betwiste) afspraak was 35 meter.

In Duindorp is het al een aantal avonden onrustig. Maandagavond werden twaalf mensen aangehouden, onder wie zes minderjarigen. Dinsdag deed de politie op een aantal locaties huiszoekingen vanwege ‘het lopend onderzoek naar incidenten van maandagavond’, aldus de politie.

De politie controleerde dinsdagavond op de toegangswegen iedereen die Duindorp in wilde. Volgens Remkes, die even kwam kijken bij de hulpdiensten aan de rand van de wijk, was het een stuk rustiger dan de voorgaande avonden. Wel werd er vuurwerk afgestoken en woedden er wat kleine brandjes, evenals in Scheveningen.

De politie verrichtte vier aanhoudingen, vanwege het overtreden van de algemene plaatselijke verordening (APV). Woensdag wil de politie hier pas meer over kwijt.

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) publiceerde begin oktober een vernietigend rapport over de vonkenregen. De gemeente greep niet in toen bleek dat er ’s nachts verder aan de vuurstapels was doorgebouwd. In Scheveningen stonden vaten met diesel op de stapel.

Het OVV-rapport leidde tot het opstappen van burgemeester Pauline Krikke. Haar opvolger, waarnemend burgemeester Remkes, maakte een einde aan de ‘gedoogvuren’. Hij stelde hij half oktober op advies van de brandweer dat de stapels maximaal 10 bij tien bij 10 meter mochten worden. ‘Er zijn twee smaken’, zei Remkes: ‘Smaak één is conform brandweeradvies. De andere smaak is nee.’

Remkes wil niets weten van de waarschuwingen dat het verbieden van de brandstapels zou leiden tot onrust in de stad. ‘Ik laat me niet chanteren’, zei hij vorige week tijdens een raadsdebat. Een meerderheid van de raadsfracties steunt het besluit, zo bleek vorige week. Over een jaar gaan ze mogelijk wel weer door.

Kerstbomen ‘rausen’

Vroeger had vrijwel elke straat in Den Haag zijn eigen vreugdevuur. Bewoners gingen kerstbomen ‘rausen’ en maakten daar hoge stapels van. Dat leidde elk jaar tot rellen en schade. Daarom werden de vuren in de jaren negentig verplaatst naar het strand. Daar ontstond een wedstrijd tussen Duindorp en Scheveningen.

De vonkenregen in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019.
 Beeld Dick Teske
De vonkenregen in Scheveningen tijdens de jaarwisseling van 2018-2019.Beeld Dick Teske

Voor de derde avond op een rij was het maandag onrustig in Duindorp. Er is grote woede omdat het vreugdevuur dit jaar niet doorgaat. ‘Het is allemaal de schuld van Scheveningen, maar daar hoor je niemand over.’

Zondagavond werd een 9-jarige jongen aangehouden. Hij liep ‘te zwaaien’ met een ‘fles met een brandbare vloeistof’.

Hoe lang zal het vuur in Duindorp nog branden? Met die vraag mengde verslaggever Rik Kuiper zich in 2016 tussen de bouwers van het vreugdevuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden