Geen vergoeding na jodentransport

Het Franse spoorwegbedrijf SNCF hoeft geen vergoeding te betalen aan de joodse familie Lipietz voor het transport van twee familieleden tijdens de Duitse bezetting....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Bijna tweeduizend joodse families hadden een claim tegen de SNCF ingediend, nadat een bestuursrechter vorig jaar juni een schadevergoeding van 20 duizend euro aan de familie Lipietz had toegekend. Ook de Franse staat werd in dat vonnis veroordeeld.

Het gerechtshof meent dat de bestuursrechter, die het oordeel over de SNCF uitsprak, niet bevoegd was. De reden is dat de activiteiten van de SNCF in de oorlogsjaren niet kunnen worden beschouwd als ‘uitvoering van publieke dienstverlening’. Het spoorwegbedrijf stond geheel onder controle van de Duitse bezetter en het Vichy-regime, dat in de oorlogsjaren een deel van Frankrijk bestuurde. De SNCF had geen enkele eigen beleidsvrijheid, aldus het gerechtshof.

De uitspraak is een triomf voor de SNCF, die altijd iedere verantwoordelijkheid van de hand heeft gewezen en tijdens de rechtszaak op de heldhaftige rol van zich tegen de Duitsers verzettende SNCF-medewerkers heeft gewezen.

Het spoorbedrijf kan nu met vertrouwen de uitkomst van een procedure in New York tegemoet zien. Die was aangespannen, nadat de rechtbank in Toulouse de klagers gelijk had gegeven.

De familie Lipietz, aangevoerd door zoon Alain die tevens Europarlementariër voor de Groenen is, zegt in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Ook worden civiele procedures overwogen. Maar juristen menen dat die laatste geen kans meer maken, omdat de feiten zijn verjaard.

De procedure tegen de SNCF heeft in Frankrijk tot grote verdeeldheid geleid. Bij een deel van de publieke opinie bestaat irritatie over de aandrang van nabestaanden die zelf de deportaties niet hebben meegemaakt, om meer dan zestig jaar na de feiten alsnog geld te eisen.

Bij een ander deel bestaat begrip voor de poging een bedrijf te veroordelen, dat mensen in veewagens vervoerde en vervolgens derdeklaskaartjes bij de staat in rekening bracht. Ook na de bevrijding werden die rekeningen nog verstuurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden