nieuws

Geen verdere versoepelingen vanaf 11 mei: ‘Druk op ziekenhuizen nog te hoog’

De verdere versoepelingen van de coronaregels die mogelijk vanaf 11 mei zouden ingaan, zoals het openen van sportscholen en dierentuinen, laten langer op zich wachten.

Dierentuinen moeten nog dichtblijven. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen wel kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei. Beeld ANP
Dierentuinen moeten nog dichtblijven. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen wel kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.Beeld ANP

Het kabinet vindt het aantal opnames van coronapatiënten in ziekenhuizen en op ic’s nu nog te hoog, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Morgen zou het kabinet op het Catshuis overleggen over de tweede stap van het zogeheten openingsplan. Maar die bijeenkomst wordt verplaatst naar volgend weekend. Op dinsdag 11 mei volgt dan vooralsnog een persconferentie. De eerstvolgende datum dat de versoepelingen kunnen ingaan is waarschijnlijk 18 mei.

Het is nog niet bekend wat de verschuiving voor de rest van het openingsplan betekent. De derde stap stond gepland voor 26 mei, mits de coronacijfers het zouden toelaten. Vanaf dan zou men weer vier mensen thuis mogen ontvangen en weer uit eten kunnen in horecagelegenheden.

Wel ziet het kabinet dat de coronacijfers ‘over een piek heen raken’. Toch is die daling nu nog niet voldoende om de tweede stap van het openingsplan ‘verantwoord te kunnen zetten’, schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op Twitter.

De Jonge zei gisteren al dat het allerminst zeker was dat het kabinet zondag bijeen zou komen om de versoepelingen te bespreken. Hij noemde de situatie in ziekenhuizen ‘druk en zwaar’ en zei dat een Catshuisoverleg ‘niet zoveel zin heeft’ als het Outbreak Management Team (OMT) geen ruimte voor versoepelingen ziet.

‘We waren er klaar voor’

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is teleurgesteld dat de dierenparken toch nog dicht moeten blijven. Directeur Wineke Schoo van de NVD: ‘We waren en zijn er klaar voor. We hebben hele goede protocollen en ook hebben we aangetoond dat we een onderdeel zijn van de oplossing. We kunnen het bezoek op onze locaties goed reguleren. En we bieden juist ruimte aan de mensen waar dat het hardst nodig is, in volle steden etcetera.’

Overigens benadrukt Schoo dat de dierentuinen absoluut niet de ogen sluiten voor de cijfers. ‘Maar het zou fijn als we inmiddels ons geld van de bezoekers krijgen, en niet van de overheid.’

Ook voor de fitnessbranche is het uitstel van de heropening een tegenvaller. Dat zegt directeur Ronald Wouters van brancheorganisatie NL Actief, waarbij ongeveer duizend sportlocaties zijn aangesloten.

Wouters zegt dat sportscholen juist deel van de oplossing van de coronapandemie zijn. ‘Mensen kunnen dan werken aan hun vitaliteit, weerstand en gezondheid, wat heel belangrijk is. Bewegen is juist het beste.’ Volgens Wouters zijn mensen die met corona op ic’s belanden vaak zwaarlijvig en zijn mensen in gewicht aangekomen in coronatijd.

Terrassen open

Afgelopen week werd de eerste stap van het stappenplan gezet. Toen gingen terrassen onder voorwaarden weer open en konden ook winkels weer klanten ontvangen zonder dat zij daarvoor uren van tevoren een afspraak moesten maken.

Het OMT had het kabinet ‘met klem’ geadviseerd hier mee te wachten, omdat de deskundigen eerst meer zekerheid wilden op basis van de coronacijfers. Na een iets verbeterde prognose van het OMT werd toch besloten om de eerste stap te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden