Geen verbod op rotjes en vuurpijlen: kabinet legt advies naast zich neer

Het kabinet legt het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te voeren, naast zich neer. De coalitiepartijen konden het er niet over eens worden. Het is uitzonderlijk dat Den Haag een OVV-advies negeert.

Remco Meijer
In de Haagse wijk Wateringseveld steken jongeren met Oud en Nieuw vuurwerk af (archieffoto uit 2014) Beeld Najib Nafid
In de Haagse wijk Wateringseveld steken jongeren met Oud en Nieuw vuurwerk af (archieffoto uit 2014)Beeld Najib Nafid

In een rapport van afgelopen december noemde de OVV de risico’s onaanvaardbaar groot. Vorig jaar raakten zo’n 430Nederlanders gewond tijdens de viering van Oud en Nieuw. Om de paar jaar overlijdt iemand aan de gevolgen van vuurwerk. Ook de Nationale Politie bepleitte een verbod.

Dat er toch geen verbod komt, is een overwinning voor met name de VVD. Die partij is fel tegen een verbod op de ‘mooie vuurwerktraditie’ in Nederland. De politie blijft ontevreden achter. ‘Ik ben verontwaardigd en boos’, zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB). ‘Oud en Nieuw is al gevaarlijk genoeg zonder vuurwerk. De vuurwerklobby heeft weer gewonnen.’

In de discussie staan degenen die hechten aan individuele vrijheid en de Nederlandse vuurwerktraditie tegenover degenen die het moeilijk te verkroppen vinden dat vuurwerk elk jaar voor miljoenen euro’s aan schade aanricht. Die twee posities kwamen samen bij minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA). Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid en bescherming van politie en hulpverleners. ‘Maar er zijn ook heel veel mensen die met Oud en Nieuw niets verkeerd doen.’ Hij vindt dat het kabinet ‘een zorgvuldig besluit’ heeft genomen.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn voorstander van het verbod, net als het kleinere Hilversum. Daar ageert burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) al zes jaar tegen de huidige vuurwerkpraktijk. ‘Een gemiste kans’, zegt Broertjes. ‘Niet voor niets spreekt de OVV in haar vlijmscherpe rapport over Oudejaarsdag als de gevaarlijkste dag van het jaar.’

Het argument van staatssecretaris Van Veldhoven, verantwoordelijk voor de controle op de deugdelijkheid van vuurwerk, dat het afsteken van vuurwerk nu eenmaal traditie is, noemt Broertjes bizar. Hij pleit voor het centraal afsteken van vuurwerk.

De Kamer reageerde verdeeld op het besluit. VVD-Kamerlid Arno Rutte: ‘Mensen die verantwoordelijk omgaan met vuurwerk moeten daarvan kunnen genieten.’ CDA-Kamerlid Chris van Dam: ‘Een algeheel verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is niet realistisch. Dat zou de politie nooit kunnen handhaven, gelet op wat er over de grens en via postorderbedrijven allemaal verkrijgbaar is.’

D66 en ChristenUnie nemen een andere positie in. D66-Kamerlid Monica den Boer wijst op grote lokale verschillen in overlast. ‘Burgemeesters bepalen zelf of ze een vuurwerkvrije zone invoeren, maar ook een lokaal verbod moet mogelijk zijn.’ De ChristenUnie had de aanbeveling van de OVV willen overnemen.

Nederland is verdeeld over vuurwerk, zo bleek ook al tijdens de jaarwisseling

Ondanks alle weerstand blijft de vuurwerkverkoop gelijk. Waarom is Nederland toch zo verzot op vuurwerk? Op bezoek bij een derdegeneratievuurwerkhandelaar.

Met het voorstel knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden betrad de Onderzoeksraad voor Veiligheid begin december gevoelig politiek terrein. Kan het een doorbraak zijn in deze loopgravenoorlog?

Van Sire-campagnes tot snelrecht, de overheid heeft van alles uit de kast getrokken om overlast en letselschade rond de jaarwisseling te verminderen. Tevergeefs, blijkt ieder jaar weer. Zet een gedeeltelijk vuurwerkverbod wél zoden aan de dijk?

Bert Wagendorp is vóór een vuurwerkverbod, maar met weemoed. 'Wat ooit tamelijk ongecompliceerd vermaak was - met ingecalculeerde risico's - past nu in de trend van risicovermijding'

Frans was dertien toen een vuurpijl hem in zijn oog raakte: ‘De droom om treinmachinist te worden hebben de artsen nooit kunnen redden.’

__

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden