Geen uitspraak CPB in ruzie CDA en PvdA over programma's

Het Centraal Planbureau (CPB) ziet door tijdgebrek geen kans om de verkiezingsprogramma's van CDA en PvdA nog voor de verkiezingen door te rekenen....

Van onze verslaggever

CPB-directeur Don liet de partijen weten dat ook als er tijd genoeg was, hij geen oordeel zou vellen, gezien het risico dat de partijen aan de haal gaan met de uitkomsten. Het CPB zou dan geen tijd meer hebben om de schade te herstellen, meldt één van de aanwezigen bij het overleg.

De enige summiere toets van de plannen van de politieke partijen is een rekensommetje van ambtenaren van het ministerie van Financiën. Hieruit blijkt dat alle grote politieke partijen op een tekort in 2007 uitkomen, terwijl ze allemaal een overschot op de begroting beloven.

De ambtenaren rekenen voor dat het CDA niet op een overschot van 0,5 procent komt, maar op een tekort van 0,3 procent. Bij de VVD blijkt het beloofde overschot een tekort van 0,2 procent te zijn. De PvdA beweert te koersen op een structureel overschot (waarbij de conditie van de economie niet wordt meegeteld) van 0,3 procent, maar de ambtenaren komen op een tekort van 0,8 procent.

Een woordvoerder van het ministerie haast zich om de berekening te bagatelliseren. Het gaat volgens hem slechts om een grove berekening.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden