Geen uitsluitsel over ontvoering Julie en Mélissa

Het blijft raadselachtig wie op 24 juni 1995 de 8-jarige meisjes Julie Lejeune en Mélissa Russo heeft ontvoerd, zo blijkt na de getuigenis van onderzoeksrechter Jacques Langlois in het proces-Dutroux...

Wel is duidelijk dat Dutroux een bijzonder grote psychologische druk heeft uitgeoefend op de meisjes, zei Langlois dinsdagmiddag in voor het hof van assisen (volksjury) in Aarlen. De onderzoeksrechter baseert zich op de verklaringen van Dutroux en Martin, en op hoezeer de slachtoffers Sabine Dardenne en Laetitia Delhez in zijn macht waren toen ze op 15 augustus 1996 werden bevrijd.

‘Ze wilden de kooi pas verlaten na tussenkomst van Dutroux. Zelfs toen hij zij dat ze eruit mochten komen, wilden ze niet omdat er andere mensen bij hem waren’, verklaarde Langlois. ‘Deze kinderen waren toen zo'n veertien jaar oud. De conditionering van Julie en Mélissa, die op het moment van hun opsluiting acht en negen jaar waren, zal alleen maar efficiënter geweest zijn.’

Dutroux zou de kinderen op het hart hebben gedrukt zich bij het minste of geringste geluid muisstil te houden en zich te verstoppen onder hun deken. Hij deed de meisjes geloven dat hij ze beschermde voor een gevaarlijke ‘chef’ van een netwerk.

Dutroux heeft een keer gezegd dat hij Julie en Mélissa heeft ontvoerd met de later vermoorde Bernard Weinstein en zijn kompaan en medeverdachte Michel Lelièvre. Op andere momenten stelde hij dat Lelièvre het alleen zou hebben gedaan.

Maar volgens Langlois kenden Lelièvre en Dutroux elkaar nog niet toen de twee meisjes uit de buurt van Luik verdwenen.

Tijdens zijn verhoor vorige week woensdag luidde Dutrouxs versie dat de kinderen opeens in zijn woonkamer zaten toen hij op een dag thuis kwam. Zakenman/oplichter Michel Nihoul zou ze hebben gebracht om ze later weer op te halen voor een pedofielennetwerk. Om de meisjes daartegen te ‘beschermen’, verstopte hij ze in zijn kelder, zei Dutroux vorige week voor het eerst.

Michelle Martin heeft in de loop der jaren echter altijd hetzelfde verklaard, aldus Langlois: haar man zou de ontvoering hebben gepleegd met Bernard Weinstein, zonder dat die actie vooraf gepland was. Toen ze de meisjes eenmaal hadden opgesloten, zouden ze hebben beseft dat de meisjes te jong waren om seksueel te misbruiken.

Toen Dutroux tussen december 1995 en maart 1996 in de gevangenis zat, gaf hij zijn vrouw Michelle Martin opdracht hen te eten te geven. Zij durfde dit niet en liet ze doodhongeren. Slechts een keer ging ze de meisjes opzoeken, maar ze werd doodsbenauwd toen de geheime schuifdeur uit de rails viel.

Tijdens de zitting werd woensdag videobeelden getoond van de reconstructie van 15 juni 1999. Op de beelden is te zien dat Martin in shock was toen ze opnieuw de deur probeerde open te maken. Het duurde enkele minuten tot ze de deur weer voor de opening wist te plaatsen. De resterende opening probeerde ze te verbergen met een grote houten plaat en twee zakken.

In de officiële aanklacht van procureur Michel Bourlet wordt niemand aangeklaagd voor de ontvoering van Julie en Mélissa. Wel staan Martin en Dutroux terecht voor het vastouden, misbruiken en vermoorden van de twee meisjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden