Geen uitschieters, maar prima koffie in Tilburg

Wekelijks bezoekt koffiecriticus Wineke de Boer een stad en proeft daar in drie gelegenheden de koffie. Deze week is ze in Tilburg. Geen uitschieters, maar wel prima koffie en een interessante opmars van batch brewing.

Nieuwland heeft bonen van Bocca, de branderij die we met regelmaat tegenkomen in deze rubriek. Bocca is een van de grotere kwaliteitsbranderijen en levert aan zaken door het hele land. De Gusto-blend die hier wordt geserveerd is een melange van Ethiopië en Brazilië. Zulke blends zijn er meer: het fruitige, frisse van Ethiopië en de volle body met cacaotonen van de Brazilië vormen een smakelijk duo. In melk blijft deze koffie overeind, en als espresso heeft hij ook iets fris. Deze espresso had vandaag inderdaad die frisheid en ook genoeg zoet, maar leek me, door de wat bittere afdronk, iets overgeëxtraheerd.

Nieuwland, Nieuwlandstraat 66 (***)

Geavanceerde tak van koffiesport

Op een steenworp van Nieuwland zit Locals, een ruime koffiebar waar in huis bonen worden gebrand. Branden is een andere, misschien nog geavanceerdere tak van de koffiesport, dus dan mag je wat verwachten van de koffie die je krijgt. Hier geen state-of-the-artespressoapparaat, wél een filterdrager met enkele uitloop. Wellicht zou betere apparatuur én het gewoon standaard gebruiken van een filterdrager met dubbele uitloop (want alleen dan heb je een gelijkmatige extractie van smaak uit je koffiebed) hun koffie een vollere smaak geven. Deze Guatemala miste dat een beetje, maar was verder prima.

Locals, Heuvelstraat 128 (***)

Batch brewing

Positief verrast werd ik bij Beans & Bites, ondanks het protserige en niet fantastische San Remo-espressoapparaat. En ondanks de houdbare melk. (Zelf je bonen inkopen, ze zelf per kilo branden in een schattige kleine koffiebrander, er met liefde koffie van zetten en er dan houdbare melk in doen: ik begrijp het niet). Want ze hebben batch brew: een grote thermoskan met filterkoffie. Zo'n thermos zal veel mensen doen denken aan de koffie na een begrafenis. Maar dit is anders. Filterkoffie van vers gemalen, goed gebrande bonen van een hoge kwaliteit, gezet met water op de juiste temperatuur in een schone warmhoudkan, is te vergelijken met de koffie die je krijgt uit een V60. Tot nu toe was ik dit systeem alleen in de hoofdstad tegengekomen. Geweldig dat batch brewing aan een opmars is begonnen. De filterkoffie van Beans & Bites komt deze maand uit Papoea-Nieuw-Guinea, wat al een avontuur op zich is. Een ronde, gebalanceerde koffie, niet heel uitgesproken, maar juist daardoor een koffie die lekker wegdrinkt.

Filterkoffie zou ook gezonder zijn dan espressokoffie vanwege de oliën die je binnenkrijgt wanneer je espresso drinkt: die zorgen ervoor dat cholesterol in de lever minder goed wordt afgebroken. Zo komt er dus meer in het lichaam terecht. Maar de invloed hiervan is zó klein dat het alleen van belang is voor mensen die al een verhoogd cholesterolgehalte hebben. Voor hen geldt: liever filter. Gelukkig is goede filterkoffie in steeds meer zaken te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden