Geen Turk at het afgelopen jaar nog vis

De Belgische fotograaf Gert Jochems over wat hij aan de Grieks-Macedonische grens over Turkse smokkelaars hoorde.

Vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens. Beeld Gert Jochems

Brief van de dag: Geen Turk at het afgelopen jaar nog vis

Aan de Grieks-Macedonische grens komt een politieagent zonder concrete aanleiding naar me toegestapt. Ik ben daar om foto's te maken.

'U maakt foto's. Schrijft u ook?'

'Eigenlijk niet.'

'Schrijft u toch maar op wat ik u nu ga vertellen: er is maar één land echt schuldig aan deze ellende en dat is Turkije.'

Hij opent de rekenmachine op zijn telefoon en vermenigvuldigt 820 duizend met 1.000.

'Kunt u dit lezen?'

'Ja. 820 miljoen.'

'Euro's. En veel blijft hangen in Turkije. U denkt toch niet dat Turkse vissers hun boten nog gebruiken om te vissen? Er is geen enkele Turk die het laatste jaar nog een vis heeft gegeten. In elke winkel verkopen ze reddingsvesten. Het is niet zeker dat ze ook echt veilig zijn, trouwens. Tot in de toiletten toe leggen ze een matras, op de gevel hangen ze dan een bordje: kamer te huur. En de ergsten zijn die met een uniform aan, allemaal corrupt. Hoe verklaart u het anders?'

'Het is maar een 'zeetje' dat die mensen moeten oversteken. Op een Grieks eiland kun je met een verrekijker de lichtreclame in Turkije lezen. Ik overdrijf een beetje, maar toch, die zee is maar een paar kilometer breed en toch ontsnapten 820 duizend mensen aan de Turkse kustwacht. Ja, ze hebben een paar boten tegengehouden voor de schone schijn. En met dat land gaat Europa nu aan tafel zitten! Koning Erdogan beleeft de tijd van zijn leven. Niet te geloven. U schrijft niets op, u onthoudt dat toch?'

'Jazeker.'

'Goed zo. Dan nodig ik u nu uit om samen met ons verder naar deze doffe ellende te kijken. Wij doen dat al een half jaar, elke dag.'

Gert Jochems, Oostende

Vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens. Beeld Gert Jochems

Koolmees met talenknobbel?

In het artikel 'Koolmees heeft talenknobbel' (Ten eerste, 9 maart) lezen we dat de koolmees geluiden kan combineren 'met behoud van de oorspronkelijke betekenis van de klanken'. De onderzoeker kan vervolgens niet zeggen of zulke vormen van taalgebruik ook bij andere dieren zijn aangetroffen.

Wij vragen ons af waarom er geen taalkundigen zijn betrokken bij de analyse van deze gegevens. Die weten dat dit wel degelijk eerder is aangetroffen, maar dat daarmee het beschreven soort communicatie tussen koolmezen nog geen natuurlijke taal is.

We nodigen Carel ten Cate hierbij van harte uit om samen met taalkundigen naar zijn zeer boeiende gegevens te kijken.

Sterre Leufkens, Jacomine Nortier, taalkundigen, Universiteit Utrecht

De Japanse koolmees.

Flexroulette

Het basisonderwijs lijkt er een nieuw woord bij te krijgen door de flexwet voor deze sector. In het kort komt het erop neer dat schoolbesturen invallers na drie invalbeurten een vaste baan moeten aanbieden. Banen die er niet zijn (Ten eerste, 9 maart).

De besturen, die dit op hun bordje krijgen, zijn natuurlijk ook niet gek. Ze vormen pools. Dat houdt in dat ze invallers zo veel mogelijk laten rouleren tussen hun scholen. Dan hoeven ze de banen die er niet zijn niet aan te bieden. Dat roulettesysteem kan worden gemonitord door een bureau, ingekocht met onderwijsgeld.

Wat een verrukkelijk Kafka-achtig scenario.

De invallers worden van hot naar her gestuurd, zonder veel kans te maken op een baan. Daarnaast hebben veel scholen invalkrachten in hun bestand die geen vaste baan willen. Ze kennen de kinderen, de collega's en de methoden.

De lijnen zijn kort en ze vallen graag in. Deze mensen dreigen door dit systeem buiten de boot te vallen. De vakbonden spelen blind de kaart van de baangarantie en houden geen rekening met de specifieke problemen van het onderwijs.

De Onderwijsraad lijkt wat dat betreft wat kritischer. Hopelijk wordt er meer naar de raad geluisterd en blijft ons een banencarrousel bespaard.

Gerard van de Laar, leerkracht basisonderwijs, Zandvoort

Laat pgb maar aan ons over

Meer dan twaalf jaar heb ik de pgb's van mijn kinderen beheerd. Geen eenvoudige klus, het nam veel tijd, maar ieder jaar lukte het toch om alles zonder kleerscheuren en goed verantwoord aan te leveren. Het zorgkantoor controleerde en de SVB deed de loonadministratie. En eens in de paar jaar werden de kinderen opnieuw geïndiceerd, zodat zichtbaar bleef dat zorg noodzakelijk was. En bij dit alles was duidelijk: ik had de regie en was eindverantwoordelijk.

Per januari 2015 mocht dit niet meer, het zou te fraudegevoelig zijn en dus werd er een nieuw systeem bedacht. Wat blijkt nu: niemand is eindverantwoordelijk, de constructie is fraudegevoelig, iedereen is ongelukkig met de nieuwe werkwijze, uitbetalingen lopen niet goed en er zijn veel te veel partijen bij betrokken (Ten eerste, 9 maart). Nog los van wat deze werkwijze wel niet moet kosten.

Laten wij het als (vertegenwoordigers van) budgethouders maar zien als compliment. Meneer Van Rijn: zullen wij de klus gewoon maar weer terugnemen? We deden het blijkbaar zo slecht nog niet, en we deden het nog gratis ook. Als u nu zorgt voor goede controle, dan zorgen wij voor de administratie en de uitbetalingen.

Jacqueline Hakkenberg, Amersfoort

Pijn aan de oren

In de Volkskrant (V, 9 maart) werd aandacht besteed aan de gehoorbeschadiging die in de pop- en aanverwante sectoren voorkomt. Aanleiding was de gebleken doofheid van de zanger van AC/DC. Opvallend vind ik dat het fenomeen luide muziek als nu eenmaal bij die soort muziek horend werd afgeschilderd. Alsof dat geluidsvolume een natuurverschijnsel is.

Ik was kortgeleden bij een concert van Martha & The Vandellas in Hengelo. Daar zat een geluidstechnicus aan de knoppen, die het natuurverschijnsel geheel onder controle had en geen moment door de geluidsbarrière schoot.

Hij bewees dat oordoppen onnodig zijn: geen mens had ze die avond in. Ik beschouw het als onoorbaar gedrag dat geluidstechnici de schuiven openzetten tot het volume boven de 85 decibel komt en roep onze overheden op net zulke maatregelen te nemen tegen dit gezondheidsrisico als ze voor het rookprobleem genomen hebben.

Daar is het redelijk genoeg gelukt.

Nu dit gevaar voor de volksgezondheid nog.

Jelle van Buuren, muzikant/muziekproducent, Enschede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden