Geen Ter Apelaar gaat de deur uit

'Verdonk', rapt MC Veigh zondag bij een demonstratie in Ter Apel, 'denk na voordat je beslist, want ik ben degene die je dist.' Zijn boodschap: een vertrekcentrum, dat nooit....

De mensen van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) zijn volgens NNTTO 'seriemoordenaars van de eerste rang'. Rapper MC Veigh van de groep, echte naam Tim Ernst, heeft er geen seconde bij stilgestaan dat zulke harde uitspraken wel eens verkeerd kunnen vallen in een tijd waarin collega's van DHC uit Den Haag zijn opgepakt vanwege hun Hirsi Ali Diss, een nummer waarin het Kamerlid van de VVD wordt beledigd en bedreigd.

MC Veigh spreekt in het nummer de hoogste baas van de IND, minister Verdonk van Justitie, toe: 'Verdonk denk na voordat je beslist, want ik ben degene die je dist.' Dissen betekent in dit geval de waarheid vertellen, zegtMC Veigh: 'We geven gewoon op onze manier onze mening. En we weten waarover we het hebben. Ons groepslid Nigga P komt oorspronkelijk uit Sierra Leone en wordt met uitzetting bedreigd.' Nigga P zelf was verhinderd. De rest van de rapgroep speelt op een podium bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel.

Er zijn ongeveer duizend demonstranten gekomen naar het dorpje in het oosten van Groningen, tegen de Duitse grens aan. Ze staan in een volkomen verlaten gebied, het azc ligt temidden van weilanden langs een grote weg die vanwege de demonstratie is afgezet door de politie. De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, besloot vorige maand aan het verzoek van het ministerie van Justitie te voldoen om een vertrekcentrum toe te staan in het huidige azc.

Actievoerders verstoorden luidruchtig de gemeenteraadsvergadering waarin dat besluit viel, en werden hardhandig weggevoerd door de politie. Om nieuwe ongeregeldheden te voorkomen, had burgemeester Broertjes strenge maatregelen genomen. Maar de demonstratie verloopt van begin tot eind rustig.

Een handvol asielzoekers en wat politiemensen kijken vanaf het terrein naar de artiesten en sprekers op het podium voor de ingang. De agenten die de toegang blokkeren hoeven niet in actie te komen. Na anderhalf uur van protest, gedeeltelijk in de stromende regen, gaan de demonstranten 'sjouwen' zoals een spreker het noemt.

Na een fikse wandeling komt de stoet aan bij de eerste huizen langs het kanaal bij Ter Apel. De borden van de actievoerders roepen op het kabinet uit te zetten. 'Schijt aan Rita's beleid, van Harte Pardon', meldt het spandoek van de stichting Van Harte Pardon. Dorpsbewoners kijken toe hoe de demonstranten richting het marktplein lopen. Sommigen staan langs de kant op de stoep, anderen gluren angstvallig vanachter de gordijnen.

Weinig dorpsbewoners sluiten zich aan bij de betoging, ondanks de oproep van Hans Alderkamp van de werkgroep Vluchtelingen Vrij om verzet te plegen tegen het college van burgemeester Broertjes 'die aan inspraak een broertje dood heeft'.

De meeste inwoners van Ter Apel die naar de demonstratie komen kijken blijven op een veilig afstandje staan. Ze vinden het besluit van de gemeente eigenlijk ook wel best, zegt een dorpeling. De stillen, agenten in burger die moeten optreden bij ordeverstoringen, hebben meer sympathie voor de betoging.

'Hartstikke mooi vind ik dit zo', zegt een agent in burger - altijd goed te herkennen aan de bergwandelschoenen, het bruinde gelaat en het kortgeschoren kapsel - tegen zijn collega. 'Iemand moet opkomen voor de rechten van de mens. Alleen moet je dat wel netjes houden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden