Geen ‘Super Saturday’ na amendement: stemming over Brexit-akkoord uitgesteld

Er kwam zaterdag geen Lagerhuisstemming over het Brexit-akkoord dat Boris Johnson met de Europese Unie heeft gesloten. Middels een amendement dwongen EU-gezinde parlementsleden Johnson om voor het einde van de dag een brief naar de EU te sturen met een uitstelverzoek. Johnson was aanvankelijk niet van plan dat te doen, maar liet in de loop van de avond weten dat er toch een brief richting Brussel zou gaan. Nadat het amendement ‘s middags was aangenomen, besloot de premier de stemming over het akkoord in te trekken. Waarschijnlijk gaat het Lagerhuis hier dinsdag over stemmen.

EU-aanhangers reageren op het nieuws dat de stemming is uitgesteld.Beeld REUTERS

Net nu het erop leek dat Johnson tegen alle verwachtingen in genoeg steun had voor zijn akkoord, besloot zijn EU-gezinde partijgenoot Sir Oliver Letwin de goedkeuring hiervan te torpederen. Met zijn amendement dwong hij de regering uitstel aan te vragen, officieel om te voorkomen dat er eind deze maand onverhoopt toch een No Deal zou plaatsvinden. Tegenstanders van het Johnson-akkoord zagen dit als een uiterste en allerlaatste poging om een Brexit te voorkomen.

Dankzij steun van Labour, de Liberaal-democraten, de Schotten en andere remainers kreeg het amendement 322 stemmen, een meerderheid van zestien. De Noord-Ierse DUP stemde ook met Letwin mee, mogelijk uit wraak tegen Johnson die volgens hun Noord-Ierland heeft verraden. Een stemming over het akkoord zou daardoor niet meer dan indicatief zijn, iets waar Johnson geen zin in had. Voor hem is het een vervelende nederlaag na zijn triomftocht in Brussel.

Lagerhuisvoorzitter John Bercow.Beeld AP

Juichen

Op het Parlementsplein juichten duizenden anti-Brexit demonstranten toen de uitslag bekend werd. Zij hopen dat er toch nog een tweede referendum komt, iets waar de oppositie meteen voor pleitte nadat de stemmen waren gesteld. De regering echter gaat de ratificatie van het scheidingsakkoord nu naar aanstaande maandag verplaatsen, zodat er naar verwachting dinsdag een eerste stemming is. Er zijn genoeg Labour-kamerleden die met de regering willen meestemmen.

Volgens een eerder aangenomen wet, de zogeheten Benn Bill, moet Johnson nu een verzoek aan de Europese leiders doen om Brexit tot eind januari uit te stellen - iets wat hij zegt niet te gaan doen. Hij kan ook een brief sturen met de mededeling dat hij gewoon van plan is om de EU eind deze maand met een deal te verlaten. Bij het beantwoorden van de brief zal de EU mogelijk wachten op de uitkomst van de stemming begin komende week.

Boris Johnson tijdens het debat in het Lagerhuis.Beeld AFP

Publieke weerzin

Voor Johnson kan deze nederlaag goed uitpakken omdat het de publieke weerzin tegen het tegenstribbelende parlement zal vergroten. Uit diverse opiniepeilingen is gebleken dat de meeste Britten het Brexit-proces zo snel mogelijk beëindigd willen zien. De Schotten ondertussen roepen steeds luider om een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Ze vinden het oneerlijk dat de Noord-Ieren wel half in de EU blijven en zij niet.

Volg het laatste nieuws rond de Brexit in het liveblog.

De Brexit-saga tot nu toe

23 juni 2016 - Brexit referendum: kleine meerderheid (51,9 procent)stemt voor vertrek uit de EU

24 juni 2016 - David Cameron treedt af als premier

13 juli 2016 - Theresa May premier

29 maart 2017 - Britse premier May zet artikel 50 uit het EU-verdrag in werking. Londen heeft nu twee jaar om over een Brexit-verdrag te onderhandelen.

8 juni 2017 - May raakt meerderheid kwijt bij parlementsverkiezingen, wordt afhankelijk van Noord-Ierse DUP. Dit bemoeilijkt Brexit-onderhandelingen.

25 november 2018 - May bereikt een akkoord met Brussel over de scheidingsakte.

15 januari 2019  - Britse Lagerhuis wijst May’s Brexit-akkoord af met 432 tegen 202 stemmen.

12 maart 2019 - Lagerhuis wijst Brexit-akkoord opnieuw af, dit keer met 391 tegen 242 stemmen.

29 maart 2019 - Brexit-akkoord voor derde keer verworpen, nu met 344 tegen 286. Britse regering vraagt uitstel voor Brexit aan bij EU.

10 april 2019: EU-leiders geven Londen uitstel tot 31 oktober.

27 mei 2019: Conservatieve Partij lijdt zware nederlaag bij Europese verkiezingen.Brexit-partij van Nigel Farage grootste.

7 juni 2019: Premier May treedt af.

23 juli: Boris Johnson volgt May op.

9 september: Lagerhuis neemt wet aan die Johnson dwingt opnieuw uitstel aan te vragen als er op 19 oktober geen Brexit-akkoord is.

31 oktober: Brexit-datum. Ofwel uitstel ofwel een ‘no deal’-Brexit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden